Posts

7 Tips Live Secara Yakin di Facebook Live

Image
Facebook dan pengguna online memang tak dapat dipisahkan. Banyak media sosial baru cuba untuk mencaras dan mengambil tempat Facebook namun tidak berjaya untuk masa kini.
Antara media sosial yang masih gah berdiri gah diatas platform sendiri kelebihan masing-masing selain Facebook ialah, Instagram, Twitter, Whatsapp, Youtube dan sebagainya.
Dan sejujurnya sejak kebelakangan ini "Facebook Live" semakin mendapat perhatian dan pilihan para pengguna. Ini kerana mereka hanya perlu menonton dan bertindak sahaja.
Dan sehubungan dengan itu juga ramai para peniaga "online" mengambil peluang ini untuk memasarkan dan mempromosi barang dagangan mereka melalui Facebook Live.
Apakah kelebihan Facebook Live ini? Berikut adalah antara kelebihannya iaitu: Dapat berinteraksi secara terus dengan audiensDapat buat 'engagement' dengan mudahDapat terus menjawab persoalan berbangkit (sekiranya ditanya oleh audiens)Penyampaian melaui video adalah lebih berkesan berbanding penulisan. Tips…

7 Tips Hadapi Anak Tantrum

Image
Seringkali kita dengar mengenai anak tantrum. Apa itu Tantrum? Mengapakah ianya terjadi? 





Tantrum ini adalah salah satu bentuk/ cara anak berkomunikasi kepada orang yang lebih dewasa atau ibu ayah mereka.

Tantrum ini selalunya terjadi pada umur anak sekitar 2-5 tahun. Ini kerana pada umur begini kebanyakan masih tidak dapat bertutur dengan baik. Ini membuatkan ibu ayah mahupun golongan dewasa sukar untuk memahami kemahuan mereka sehinggakan anak ini kecewa dan mula tantrum.


Tantrum ini boleh terjadi dirumah, di taman permainan, di pasaraya dan sebagainya. Kebanyakannya terjadi dengan menangis yang berpanjangan, nyaring dan adakalanya mereka akan menendang, menampar mahupun memukul sesuatu obje untuk melepaskan kemarahan atau kekecewaan mereka.




PUNCA ANAK TANTRUMBingit rasanya kan bila anak tantrum. Namun, itulah cara mereka menyampaikan, meluahkan apa yang dirasa.

Antara terjadinya tantrum dikalangan anak adalah:

Ibu ayah tidak memahami apa yang dimintaKeinginan mereka tidak dipenuhiSalah f…

Tips Naikkan Bacaan Hb ketika Hamil

Image
Perkara paling gembira bagi seorang wanita adalah apabila disahkan hamil setelah menunggu sekian lama dengan kehadiran cahaya mata. Sebaik sahaja mengetahui diri anda hamil, ada beberapa perkara yang harus ibu-ibu titik beratkan.Antara yang perlu ibu titik beratkan adalah:

Tekanan darahParas gula dalam darahBacaan Hb 
Kepentingan menjaga Bacaan Hb Ketika hamil
Untuk kali ni Qiqi fokus berkaitan bacaan Hb ketika hamil. Ini kerana jika kalian melawati Klinik Ibu dan Anak pasti akan kedengaran rungutan, keluh kesah jururawat mengenai bacaan Hb ibu-ibu hamil yang dikendalikan oleh mereka.

Mari kita lihat apakah kepentingan kita dalam menjaga paras Hb ketika hamil. Adalah sangat penting bagi ibu hamil menjaga paras hemoglobin (molekul protein yang mengandungi zat besi dalam sel darah merah -Hb). Ini kerana, jika kekurangannya akan mengganggu pembekalan oksigen ke atas tisu ibu dan juga bayi.

Kesan Hb RendahBacaan Hb yang sebaiknya untuk ibu hamil adalah 12gr/dl dan keatas. Sekiranya bacaan bawa…

Minyak Telon Semulajadi - Stommy Oil

Image
Setiap kali kelahiran bayi pastinya mak ayah akan sibuk mencari barangan keperluan bayi kan. Selain daripada pakaian, lampin pakai buang, pastinya seketul ni pasti ada dalam senarai yang nak dibeli kan? Apa tu? Pastinya Minyak telon.









Minyak Telon Semulajadi - Stommy OilMinyak telon yang seringkali digunakan kepada bayi untuk mengelakkan bayi dari diserang kembung perut. Faham-faham lah kan kalau bayi kena kembung perut. Bayi pastinya takkan selesa dan seterusnya akan mengakibatkan sibayi meragam teruk.

Sedangkan kita yang dewasa kalau perut tak selesa pun puas pusing, cari ikhtiar nak bagi lega. Ini kan pula pada bayi. Adalah lebih baik kita mencegah dari mengubati kan?



Dan seringkali juga kita dengar ada kes kulit bayi yang tidak tahan dengan jenis minyak telon yang tersedia ada dipasaran. Kulit jadi seakan terbakar dan juga kemerahan. Susah juga kan nak cari yang sesuai dengan kulit bayi? Kebanyakan minyak telon dipasaran menggunakan bahan sintetik. Dan pastinya ianya tidaklah memberi …

Cara Halau Nyamuk dari Bayi

Image
Bahagia kan bila ada anak kecil? Seronok tengok teletah mereka. Tak kira lah bayi mahupun kanak-kanak, pasti ada saja aktiviti dan perangai mereka yang buat kita tersenyum. 
Dalam fasa membesar ni pastinya banyak yang mereka bakal dan suka untuk teroka. Terutama sekali bila dapat buat aktiviti diluar rumah bukan? Dulu pemikiran kita sangat skeptikal bila anak main kat luar ni. Risau anak jatuh la, cepat kotor bajunya la kan, risau kena gigit nyamuk la kan? 



Namun, jika kita tak beri mereka peluang meneroka dalam fasa umur begini,  anak kita tidak akan dapat belajar sesuatu. Rugilah buat mereka tau. Ye, umum tahu bahaya gigitan nyamuk ni kan. Tambahan kalau kawasan kita tu ada kes denggi. Lagi lah merisaukan mak ayah.



Untuk mak ayah yang risau anaknya terdedah dengan risiko digigit nyamuk, jangan pening-pening. Kini Tasneem Naturel telah mengeluarkan 1 produk khas untuk mengelakkan diri anak-anak dan juga kita dari diserang serangga seperti nyamuk, semut, dan sewaktu dengannya.



Memperkenal…

Set Berpantang Terbaik Pilihan Ibu

Image
Setiap ibu yang hamil pastinya menginginkan suasana berpantang yang tenang dan relaks ketika tempoh berpantang nanti. Segala persiapan baik dari segi pakaian, mandian dan perkakas bayi sudah tersiap rapi disediakan. Begitu juga dengan Set berpantang ibu.




Pastinya ibu sudah membuat persiapan yang rapi dan mencukupi untuk digunakan ketika berpantang nanti. Antara set berpantang yang sering dicari seperti Phytonatal dari Nona Roguy, Shaklee, Afiat dan Tanamera.

Ini antara carian Set Berpantang tertinggi yang direkodkan dalam carian. Tak kisah lah set berpantang mana yang dipilih pastinya ianya akan digunakan sebaiknya dan memberi manfaat kepada ibu berpantang.

Didalam kita sibuk memilih dan mencari set berpantang untuk ibu, jangan dilupa juga pada Set berpantang bayi. Ada ke Set Berpantang Bayi? Ada tau. Hehehe. Tapi kami panggil Set Newborn Bayi.



Perlukah kita sediakan Set Newborn Bayi ni? Jawapannya terpulang kepada individu. Tapi pada Qila memang perlu kerana bayi baru lahir ni tak boleh …