Posts

Showing posts from March, 2011

MenghiTung Hari

Image
"Camno ni." "Menghitung hari Detik demi detik Masa kunanti apakan ada Jalan cerita kisah yang panjang"
Kan ke Qiqi da nyanyi..Ha...ade tak kawasan emkome-emkome ribot topan.Cecite..cecite..Hehehee...Jangan marah na sejak 2 menjak ni Qiqi hilang. Sebenarnya Qiqi dalam proses nak pindah ke Banting ni. Bukan satu family, cuma Qiqi saja dan mungkin nenek Qiqi follow. Sebenarnya sepatutnya dari tahun lepas lagi Qiqi kena p tapi atas sebab-sebab yang tak dapat nak dielakkan, terpaksa juga postpone. Projek masuk n keluar aje. Tak tau mana formula yang depa amik buat trial. Haish....Lantak kn aje pasal koje tu. Yang Qiqi nak cite sebenarnya kejadian malam semalam.
Ini bukan cerite hantu cam kat tb kite tu yek. Sebenarnya..Dalam waktu Qiqi duk ngemas2 rumah, lipat kain la memang aktiviti harian QIqi kalau da menggunung tinggi da kainnya. Dalam duk lipat-lipat kain tu tetibe mak cakap kat abah, "Abah, jap g amik no tepon ni tepon abg Paksu, tanya pasal rumah untuk Qilah."…

DuGAaN bErTunaNG

Dalam kesibukan Qiqi menyiapkan kerja, dalam masa hati gundah gulana memikirkan keadaan di Pulau Carey nanti, tiba-tiba hati ni di usik. Mak usIk? Tak la...Mak pun sibuk ngan assignment nye, tak kan ke mak yang usik Qiqi.Angah? Angah pon bukan, apetah lagi Tok yang hilang berminggu-minggu ni.

Kisah nye begini.
Encek Nibam aka Encek N, bekerja di Telekom Malaysia di KL sebagai Customer Service Executive. Di awal pembabitan Encek N, dia sepatutnya bekerja di bawah seorang senior aka perempuan namun senior tersebut telah mereject Encek N. Beliau tersebut menyuruh En. N mencari senior yang lain untuk mengajarnya tanpa sebarang alasan yang kukuh. Namun, Encek n tak kisah cuma pelik, tiada sebab untuk direject tapi tetap direject.
Setelah lebih kurang 3 bulan bekerja, senior tersebut seakan-akan cuba untuk berbaik dengan Encek N, mungkin kerana sifat ramah Encek N terhadap rakan sekerja yang lain. Namun dek kerana Encek N masih teringat lagi tindakan yang telah dlakukan oleh senior ter…

NikAH GantunG

Image
Haish..Awat tetiba Cik Qiqi duk cakap pasai ni plak. Sebenarnya tak da benda pun. CUma teringat kata-kata member Qiqi yang still duk blaja kat MICET tu bila dapat tau Qiqi nak bertunag haritu. Persoalan yang ditanyakan olehnye ialah, "Kenapa tak nikah gantung terus?". Jawapan Qiqi pada masa tu hanyalah, "Ini pun mengejut, kalau nikah gantung apetah lagi. Hehehe".

Sebenarnya dikala nak menjawab soalan dari teman Qiqi tu, Qiqi pun tak berapa nak paham ape maksud nikah gantung tu. Baru sebentar tadi Qiqi dapat tau erti sebenar terma "nikah gantung" ini. Pada pendapat Qiqi la kan, ada 2 perspektif berbeza yang difahami oleh rakyat-rakyat dan umat Islam dinegara kita ni. Maksud Qiqi? Cuba fahami dulu Firman Allah ini:
Firman Allah swt yang bermaksud :
"Dan kahwinkanlah orang-orang bujang (lelaki dan perempuan) dari kalangan kamu dan orang-orang yang soleh dari hamba-hamba kamu, lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin, Allah akan memberikan kekayaan kepa…

TipS pAkAi kereTA baRU

Image
Kete teMAn??Hahaha...bakaL tu...tapi tak tau bile

Baru je ke? Lame pon same kena amik perhatian tentang benda ni. Ianya sangat2 penting untuk kita kalau kita betul nak hidup lama. Ape tips nya? Disini Qiqi nak share kan tips nya yang Qiqi dapat tau iaitu:


JANGAN HIDUPKAN AIRCOND SEBAIK MENAIKI KERETA.
Ketika memasuki kereta, janganlah sesekali hidupkan terus aircond. Berdasarkan kajian yang dijalankan komponen di dalam kereta seperti dashboard, sofa, pewangi udara akan menghasilkan Benzene, iaitu toksin yang boleh menyebabkan kanser.

Toksin itu adalah carcinogen. Ia dapat diketahui dengan bau yg keluar daripada haba bahan-bahan plastik di dalam kereta. Selain daripada kanser, ia boleh menjadi racun untuk merosakkan tulang.
Kesan: Mendapat anemia serta mengurangkan sel darah putih. Boleh menyebabkan Leukemia dan menjadi punca keguguran dalam kandungan jika ianya berlarutan.
Benzene yang terdedah telah ditetapkan kadar yang diluluskan iaitu 50 mg utk setiap kaki persegi. Kereta jika diletak…

CokLat Oh CoKLat

Oh CokLat ku sayang..Akhirnya, aku berjaya menakluki mu...Muahahaha..Walaupun tidak lah secantik mana, namun aku puas kerana berjaya menyiapkannya dengan tanganku sendiri. Walaupun daku rasa macam biasa namun adikku yang sering ku panggil "Si pendek" kata, "sedap coklat yang K.Qila buat". Wah...terasa terharu dan dihargai gitu. Hhehehehe....
Untuk sekali beli, dapat buat 3 kali coklat dan boleh dapat dalam 84 ketul coklat berbentuk love. MAkin menjadi-jadi buatnya pabila 2 kali buat coklat ni untuk family bakal mentua, Hahahha...perasan jap. Dan jugak untuk Encek Nibam kita yang balik Kuala Lumpur pagi tadi.Nyum3...Hope dia makan kat sana nanti.HEhehe
Tak dilupa juga untuk family ku sendiri, boleh kata tak cukup tangan juga la depa mamam coklat tu. Qiqi sebenarnya suka coklat, tapi bile dah buat sendriri, tak teringin pn nak makan, simpan aje..Ape ke pe'el nya gitu.Hahahha...Sapa2 nak rasa meh le. Ngeh33333333......
First day try buat coklat, hanya ada coklat …

KeLebihaN menGAmaLkan SuraH Al-MuLK

Image
Surah Al Mulk adalah surah keamanan dan keselamatan, kerana ia menyelamatkan pembaca-pembacanya dari seksa kubur. Sejarah telah membuktikan seperti yang berlaku di zaman Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam. Ibnu Abbas menceritakan:

"Pernah suatu ketika setengah para sahabat berkhemah di atas kubur. Mereka sebenarnya tidak menyangka tempat itu adalah kubur. Setelah beberapa ketika berada di dalam khemah, mereka tiba-tiba terdengar suara orang membaca Surah Al Mulk dari mula hinggalah akhirnya. Suara itu datangnya dari dalam tanah. Tahulah mereka, sebenarnya mereka sedang berkhemah di atas kubur. Kemudian hal itu diadukan kepada Rasulullah Shallallahu 'Alaihi Wasallam lalu baginda bersabda yang bermaksud: "Surah Al Mulk adalah surah pelepasan kerana ia menghindar pembacanya dari azab neraka."

Meskipun begitu, Surah Al Mulk juga mempunyai kelebihan-kelebihan yang lain. Antaranya:
1. Abu Hurairah meriwayatkan hadis, katanya yang bermaksud: "Sesungguhnya di dal…

Hak MiLik SiaPA?

Image
Hak milik kita kah kekasih, tunang atau suami yang kita cintai? Hak milik kita kah orang yang paling kita sayang seperti ibu bapa, adik-adik? Sudah tentu mereka BUKAN milik kita. Kita hanya dipinjam kan kebahagian tersebut dari ALLAH S.W.T dan haruslah kita menghargai apa yang telah diberikan pada kita.
ALLAH, sebagai Pencipta alam semesta ini boleh menarik nikmat yang telah diberi kepada bila-bila masa sahaja. Cuba bayangkan baru seminit yang lepas anda bercakapa dengan teman baik anda, dan selepas itu anda mendapat panggilan bahawa dia telah tiada. Tidak pun, cuba berfikir sejenak, pada hari pernikahan anda, dalam tak berapa saat sahaja sepatutnya anda diijab kabulkan dengan suami yang disayangi, tiba-tiba ALLAH menjemputnya kembali ke Rahmatullah.
DIA yang menguasai segala-galanya. Kita ni sebagai makhluk yang diciptaNYA seharusnya lebih menyayangi, mencintai ALLAH lebih dari segalanya. Namun, apa yang terjadi sekarang?Manusia lebih mencintai harta, darjat, dan pasangannya lebih da…

Firstime Servis KereTa

Salam my loyalty readers. Maaf le Qiqi tak dapat nak hupdate blog Qiqi ni. Sibuk settle kn koje sampai lupa kat blog debab ni.Hhehehe...Ni pon suara daserk-serak basah macam ELLA dah ni. Apekan daya, degil namo minum air kosong, ini la padahnye. Kena tonsil plus ngan ulser. Very2 bagus.

Terima jele dugaan ni kan. Walaupun every month kena, terpaksa gak tahan. Qiqi tak amik mane-mane ubat pun, cuma banyakkan minum air, InsyaALLAH, cepat baiknya. Tapi dalam masa yang sama Qiqi nak amik Vitamin C gak. Qiqi ni kurang vitamin C yang sebenarnya, tapi tak hamek2 lagi. Siapa2 yang duk mencari supplement untuk badan, leh la ke blog KakLong kite ni, dia memang sekarang giat mempromosi supplement untuk badan, tak kira le untuk anak dara ke, ibu-ibu yang ada anak kecik ke.Qiqi pon bercadang nak amik kat dia. Tapi duk check budget dulu. Hehehee
Dalam duk sakit-sakit tekak ni, duk teringat gak kat meter baby Qiqi tu sebabnye da 6++km da die nye gerak. Bila dah 1000km, depa suh p servis kete ni. Ta…

KeMbali KePAdaNYA

Image
Salam pagi Selasa wahai teman-teman Qiqi..Maaf sebab semalam langsung tak sempat nak online sebabnya sangat-sangat sibuk nak settle kan kerja Qiqi. 9 sampel nak dihantar semalam. Elok pulak lori datang awal. Mau tak kelam kabut nak siapkan. Tapi alhamdulillah, dalam sibuk-sibuk tu, sempat juga siapkan kerja sebelum pukul 5 dan barang tu pun selamat diangkat dan dihantar tepat pukul 5.
Dalam kesibukan semalam, Qiqi mendapat panggilan dari mak Qiqi yang memberitahu, nenek sedara Qiqi yang kami adik beradik, sepupu mesra memanggilnya Tok Ngah telah kembali ke rahmatullah. Rasa macam tak percaya saja sebelum ni kami melawat arwah, arwah masih sihat cuma agak ingat-ingat lupa akan cucu dan aak sedaranya. Namun, ALLAH lebih menyayangi nya.
Namun apa yang dikesalkan oleh nenek Qiqi dan Qiqi sendiri, arwah dalam keadaan tenat pada jam 5 ptg hari Ahad lalu dimana waktu itu, Mal, Qiqi dan nenek Qiqi masih berada di kampung. Sekiranya anak-anaknya memberitahu, dapat lah juga kami menziarahinya. N…