9.17.2014

PENTINGNYA KALSIUM KEPADA IBU HAMIL

Assalamualaikum dan salam Rabu semua. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk bernafas lagi dibumi ALLAH ni. Harini alhamdulillah dah masuk minggu ke 27 dah usia kandungan ni. Sekejap pula rasa mengandung kali ni.

Tapi dalam mana-mana pun ada cabaran dan dugaannya. Dulu teruk muntah-muntah, pening-pening. Mungkin sebab masa tu kurang KALSIUM. Preggy kali ni memang Qiqi sediakan OSTEMATRIX sebagai teman disisi. Keperluan KALSIUM dikala hamil ni sangat-sangat lah penting.

Tahukah korang berapa banyak KALSIUM diperlukan seorang ibu hamil? 1200mg per day tau. Bukan sikit tapi banyak tu. Mana tidaknya, sewaktu hamil, ibu dan baby dalam perut masing-masing memerlukan KALSIUM yang MENCUKUPI untuk pembinaan tulang, tumbesaran baby.

Nak dapatkan sumber kalsium ni macam-macam kita boleh amalkan. Bukan dengan susu sahaja. Jom kita sama-sama check kat peti ais tu. Mana tau ada yang tersenarai kan?

1. Keju

2. Yoghurt
3. Kacang Soya 
4, Ikan Salmon 
5. Buah-buahan Kering 
6. Kacang Putih
7. Lobak
8. Susu Soya
9.Oatmeal
10. Ikan Sardin
11. Tofu
12. Brokoli
13. Kacang Almond
14. Pisang
Mana lah tau kot jemu minum susu je kan. Bolehlah amalkan apa yang Qiqi senaraikan kat atas ni. Macam Qiqi ni nak senang just consume 4 biji OSTEMATRIX SEBELUM TIDUR. Dah complete dapat 1000mg/day. Hehehehe.. Kalau nak tambah minum susu soya ke, keju ke, Qiqi consume le.. Hehehhe... Mudah je kan. Lagipon kan korang, Qiqi dapat EXTRA BONUS consume OSTEMATRIX ni. 

Mana taknya, selalu mesti dengar orang hamil ni mengeluh sakit tulang belakang la, tumit kaki la, sembelit la, kejang kaki la kan. Tapi Alhamdulilah, sepanjang kehamilan ni dan juga yang 1st dulu memang tak alami masalah di atas ni. Syukur sesangat tau.
 
Andai kornag ada alami masalah yang sama macam Qiqi senaraikan tu cuba le amalkan OSTEMATRIX ni secara konsisten. InsyaALLAH, akan rasai apa yang Qiqi rasai sekarang ni.


Nurul Aqilah @ Cikpuan Qiqi
Pengedar Shaklee Balik Pulau, Sungai Ara, Bayan Lepas
SMS/ TELEGRAM: 012 5990907
WHATSAPP: 019 4754166
BAcOlaH Lagi "PENTINGNYA KALSIUM KEPADA IBU HAMIL"

9.15.2014

PERSIAPAN KELAHIRAN

Assalamualaikum korang. Sihat ke? Lama sungguh la Qiqi tak berceloteh dekat blog kesayangan ni kan. Rindu sangat sebenarnya tapi kekangan masa dan keadaan membuatkan diri ni terpaksa pendamkan apa yang terbuku dihati ni. Hehehe....

Ada diantara kita yang sedia maklum Qiqi ni sedang hamil anak ke 2. Tapi tak semua yang tahu sebab tak ramai rakan blogger yang berkawan diu Facebook. Hehehe.. Takpa, sini pun tahu juga kan? Alhamdulillah, sekarang dah 27 minggu dah usia kandungan Qiqi. So far, pengalaman kali ni tak seteruk yang sulung. Kali ni lebih santai, tak terlalu banyak muntah tapi lebih kepada pening. Perubahan hormon kata nurse. Biasa la kan, dah preggy memang hormon kita dah lain, banyak yang naik dan turunnya.

Syukur juga di awal kehamilan haritu K. Yong @ Qistina tak terlalu meragam. Nak jadi kakak kan, alhamdulillah le dia OK. Kalau tak, haru juga la kan mamanya pening, dia pula tambahkan pening lagi. Hehehehe. Cumanya kali ni yang Qiqi perasan lebih sensitif. Cepat je air mata ni mengalir. Terasa ngan suami la, dengan si k. Yong la, ngan mak la. Pendek kata over sensetif gitu. Bukan sewaktu awal kehamilan tapi semenjak 2 menjak ni. Sabar jele orang kat dalam rumah ni ha.

Mengenai persiapan kelahiran baby 2nd ni actually Qiqi dan suami belum beli apa-apa pun lagi tau. Walaupun usia kandungan la ni dah 27 minggu. Risau juga kan sebab ada je yang bersalin 28 minggu gitu. Tapi harapnya adiknya ni jangan lah excited sangat nak keluar awal ye. Banyaj juga barang yang perlu dibeli nanti :

Untuk BABY:
  1. Baju newborn (lengen pendek, panjang, berlubang)
  2. Sarung tangan & kaki
  3. Napkin (sebab kalau tak beli kompom berebut punya kakaknye tu)
  4. Pampers (hospital hanya sediakan 1 diapers..lepas baby dibersihkan)
  5. Losyen/bedak
  6. Minyak Yu Yi (minyak baby)
  7. Tisu wipes & yg biasa..utk lap montot baby lepas berak
  8. Barut
  9. Kain utk bedung baby
Untuk MAMAnya:
  1. Pad utk darah nifas ( kita kena sediakan siap2. Ada gak sblm masuk wad bersalin tu, nurse dah mintak sanitary pad drpd kita
  2. Underwear & nursing bra (++boleh juga bawa disposable panties)
  3. Set berpantang
Untuk mamanya memang tak banyak mana. Lebihkan untuk si anak je... Hehehe... Dulu banyak barang dapat hadiah dari rakan sekerja, rakan baik, jiran terdekat. Kali ni tak tau le rezeki yang second ni. Hehhehe.. InsyaALLAH, dipermudahkan segalanya kan?

Untuk yang SET BERPANTANG tu masa berpantang k. yong, Qiqi amalkan SET BERPANTANG SHAKLEE. Kali ni InsyaALLAH takkan bertukar, still set yang sama. Nanti Qiqi sharekan apa KELEBIHAN SET BERPANTANG SHAKLEE ni berbanding yang lain. Stay tuned!!!!

Pssttt: Throwback pic.. Hehehehe

BAcOlaH Lagi "PERSIAPAN KELAHIRAN"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...