Pages

1.30.2019

CARA MENGESAN PENYAKIT TIBI



PENYAKIT TIBI

Apa itu penyakit TIBI? Penyakit Tibi ialah sejenis penyakit berjangkit disebabkan oleh kuman "Mycobacterium Tuberculosis" (Kuman TB). Kebanyakkan individu yang dijangkiti tidak akan mendapat penyakit Tibi kerana kuman-kuman Tibi akan terpendam dan aktif di dalam badan seseorang. Akan tetapi jika sistem pertahanan badan seseorang itu menurun, Tibi menjadi aktif dan menjadikan seseorang itu menghidapi penyakit Tibi.

Seperti demam selesema, penyakit tibi boleh berjangkit melalui udara. Hanya mereka yang menghidap penyakit tibi boleh menjadi punca jangkitan kepada orang lain.
Pesakit yang dijangkiti oleh penyakit tersebut akan membekalkan kuman tibi di udara apabila mereka batuk, bersin, bercakap dan meludah.
Sesiapa sahaja yang menyedut udara yang telah dicemari oleh kuman tibi berkenaan walaupun sedikit mereka boleh terkena jangkitan penyakit tersebut.
Kuman tersebut dinamakan Mycobecteriam Tuberculosis. Penghidap yang dijangkiti boleh menjadi pembawa jangkitan kepada 15 hingga 20 orang setiap tahun.
Kajian yang dijalankan mendapati seramai 1.7 juta manusia telah dijangkiti Mycobecteriam Baccillai yang telah membunuh 2 juta penduduk dunia setiap tahun.
Peningkatan jumlah pesakit yang dijangkiti tibi di seluruh dunia, terutamanya di negara-negara Asia Tenggara, berada dalam situasi yang membimbangkan.
Ini disebabkan kurang kesedaran di kalangan masyarakat dan perpindahan penduduk dari negara-negara yang tinggi risiko wabak penyakit itu.
Masalah tersebut semakin serius apabila program kawalan penyakit tibi yang dilaksanakan di negara-negara berkenaan kurang berkesan dan keadaan bertambah rumit kerana berlaku pertambahan pembawa virus HIV di kalangan masyarakat.
Pembawa virus HIV pula terdedah kepada jangkitan tibi pada kadar 50% berbanding 10 peratus bagi yang tidak dijangkiti HIV.

Tanda-tanda dan gejala

Jangkitan tibi pada organ paru-paru melebihi 90% pesakit. Ini bermakna tanda-tanda dan gejala umum penyakit ini lebih berkait rapat dengan paru-paru.
Gejala yang biasa berlaku ialah:
- Batuk lebih daripada dua minggu
- Demam berpanjangan
- Berpeluh waktu malam
- Kurang selera makan
- Hilang berat badan
- Penat, letih dan lesu
- Muntah berdarah
- Gangguan suara.

Tanda-tanda dan gejala-gejala di atas hampir serupa dengan pesakit-pesakit yang telah dijangkiti.
Sekiranya sejarah pesakit berhubung kait dengan anggota keluarga yang menghidap tibi, ia dinamakan `Kontek Tibi'. Dalam kes ini risiko jangkitan adalah terlalu tinggi dan pemeriksaan perlu dilakukan segera.
Tanda-tanda dan gejala jangkitan mempunyai hubung kait dengan organ yang telah dijangkiti seperti bengkak kelenjar, pening kepala, bengkak tulang dan keadaan kurang selesa di saluran usus.
Tibi paru-paru atau Pulmonary TB merupakan jangkitan yang kerap berlaku jika dibandingkan dengan organ-organ lain manusia.

PEMERIKSAAN
Sehubungan itu, pemeriksaan kahak melalui mikroskop perlu dijalankan bagi membolehkan basillai tibi dikesan di dalam kahak pesakit.
Proses berkenaan digunakan 100% untuk mengesan jangkitan penyakit tibi. Bagaimanapun, hanya satu contoh kahak pesakit tidak mencukupi untuk mengesan penyakit itu. Biasanya proses tersebut memerlukan sebanyak 3 contoh pemeriksaan untuk digunakan sebagai perbandingan keputusan.
Selain itu, pemeriksaan X-ray pada bahagian dada juga perlu dilaksanakan bagi memastikan tahap jangkitan dan kerosakan sel paru-paru yang telah dijangkiti.

RAWATAN

Rawatan penyakit tibi memerlukan tempoh yang lama. Ia disebabkan oleh Mycobecteriam Baccillai yang sukar untuk dihapuskan kerana ia akan menjadi kebal (resistant).
Rawatan bagi penyakit tibi memerlukan pengambilan antibiotik dalam tempoh 6 bulan bagi menyembuhkan pesakit.
Bagi 2 bulan pertama rawatan, pesakit dikehendaki mengambil ubat antitibi setiap hari dan sekiranya ada kejayaan pada tahap rawatan berkenaan pesakit dikehendaki mengikuti rawatan selama empat bulan berikutnya yang mana pesakit diperlukan mengambil ubat antitibi dua kali seminggu.
Ubat antitibi boleh diambil dalam bentuk suntikan atau tablet. Dalam tempoh rawatan tersebut segelintir pesakit akan mengalami kesan sampingan akibat pengambilan ubat tersebut. Namun, ia tidak berbahaya serta boleh dikawal. Sepanjang rawatan penyakit tibi, pesakit memerlukan kesungguhan untuk membolehkan mereka menamatkan rawatan.

Jadi, sekiranya korang rasa ada simtom-simtom seperti yang dinyatakan diatas, cepat-cepat dapatkan rawatan. Almaklumlah negara kita sekarang ni pon ramai pekerja asing yang mostly penyumbang TERBESAR penyakit TIBI ni.


Biar kita ambil precaution sesiap. Bukan apa, bila dah kena, makan masa tau nak pulih.
BAcOlaH Lagi "CARA MENGESAN PENYAKIT TIBI"

1.29.2019

RESEPI WADAI KIPENG

Baru-baru ni Qiqi ada terjebak buat Bubur version orang Banjar yang dipanggil "Wadai Kipeng" yang membawa makna Kuih Keping.. Wadai= Kuih, Kipeng=Keping. Actually bubur la kan cuma mungkin dah sebutan panggil gitu kan. Heee

First time rasa Wadai Kipeng ni masa mak mertua baru masuk rumah nya yang baru. Zaman tu tak kahwin lagi la. Masih dalam tempoh perkenalan lagi. Heee.. Mula-mula rasa memang pelik. Yelah, first time kan. Tapi ni dah dekat 8 tahun kut kahwin dengan orang Banjar, confirm-confirm la kerap jumpa je dengan Wadai Kipeng ni.

Baru-baru ni biras ada bagi bekalan Wadai Kipeng hasil rewang dirumahnya. Ku sangkakan anak-anak tak minat. Bak kata orang tua, 'Tak kenal maka tak cinta'. Sekali dah cuba sampai tak cukup-cukup la. Berebut pun ye juga. Hahaha.

Makanya dengan beberapa bekalan yang ada hasil pertanyaan dan saranan mak mertua dan hasil carian di Google juga maka mamanya memberanikan diri buat "Wadai kipeng"


RESEPI WADAI KIPENG


Doh Kipeng

- 2 cawan tepung pulut
- Sedikit Air
- Garam sedikit

Cara- cara

1) Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga ia menjadi doh. Tak terlalu lembut dan tak terlalu keras.













2) Bulat kan doh dah tekan dibahagian tengah sehingga berubah bentuk seperti kepingan.



3)Buat sehingga habis ye. Sebelum nak letak pada talam boleh taburkan dulu tepung gandum atau pun tepung pulut untuk elak ianya melekat.



Untuk Kuahnya Qila ada add on Durian ya. If takda takpe. Itu optional sahaja.

Bahan-bahannya

1 cawan gula merah
1 cawan air
2 cawan santan
Durian (Optional)
Garam
Daun pandan

Cara-cara nya:

1) Masakkan gula merah bersama air. Biarkan ianya hancur sebati kemudian tutup api dan tapiskan tika tak terlalu panas.

2) Dalam periuk yang berlainan masukkan santan, daun pandan, sedikit garam dan juga Durian ke dalam periuk tersebut. Tuangkan bersama dengan gula merah yang sudah ditapis tadi.


3) Keep on kacau sebab takut pecah minyak. Dalam 5 minit gitu masukkan semua Wadei Kipeng ke dalam kuah tadi. Kerap kali kacau supaya ianya tak melekat pada dasar periuk dan sesama mereka sendiri.

4) Agak-agak tepung Wadai kipeng tu dah masak boleh tutup api.

5) Siap!

Mudah je kan? Kalau dengar tu macam susah je. Padahal senang sangat. Anak-anak Qiqi especially si Kak Yong tu berkali-kali tambah ampa ooo. Memang dah jadi favourite dia barangkali. Hehehee..



Kita mak-mak ni kalau masak dan ada yang tukang perabis memang seronok je rasa nak masakkan untuk diorang lagi kan. Mungkin minggu ni Qiqi ada nak buat lagi. Sementara diorang tengah suka ni kan, dan bagi mamanya praktis bagi perfect. Kih3.

So, tunggu apa lagi. Jom le buat. Simple dan insyaallah sedap. Try jangan tak try tauuuu
BAcOlaH Lagi "RESEPI WADAI KIPENG"

1.25.2019

TIPS PENJAGAAN ANAK EKZEMA

Assalamualaikum wbt. Salam Jumaat gais. Alhamdulillah harini berpeluang lagi kita untuk bernafas dan memberi manfaat kepada orang lain. Semoga kita dapat terus memberi tanpa mengharapkan balasan.

Anugerah Allah yang ketiga diberikan kepada Qiqi kali ni menghidap Ekzema. Pertama kali anak Qiqi disahkan menghidap ekzema tika umur 2-3 bulan. Masa tu kami ingatkan ruam susu biasa sahaja. Namun bila cuba krim yang diberi doktor tidak pun sembuh-sembuh juga, malah makin berair, makanya memang disahkan ianya Ekzema.


APA ITU EKZEMA


Ekzema ialah sejenis keradangan kulit disertai dengan bengkak, gatal dan ruam merah yang kadang-kadang kelihatan seperti kulit melecur yang berair. Jika berpanjangan akan menyebabkan kegatalan.


Ekzema selalunya terdapat di muka, pergelangan tangan, pertengahan siku dan juga lutut. Kulit yang terlibat akan menjadi berkerak. Biasanya ia terjadi pada bayi/kanak kanak. Ia dikenali juga sebagai atopic dermatitis (kulit).



PUNCA BERLAKU EKZEMA

Pelbagai kajian, pendapat dari pakar-pakar perubatan. Tapi hakikatnya belum ada punca yang dapat dikenalpasti dengan jelas berlakunya ekzema. Namun terdapat beberapa teori mengenai punca masalah ini berlaku iaitu:

👦 Sistem imun badan yang berubah.

👦 Alahan terhadap makanan, bahan cuci seperti sabun yang digunakan untuk mencuci pakaian, alatan kosmetik, sabun mandi, syampu, hama atau habuk dan haiwan belaan seperti kucing.

👦Kulit yang terlalu sensitif kepada persekitaran seperti habuk dari luar dan cuaca yang panas.


👦 Masalah stress atau gangguan emosi turut menjadi punca eczema.

👦 Mempunyai keturunan dengan penyakit eczema.
Ini antara punca yang biasanya berlaku, yang kita selalu jumpa.

Nampak simple je kan, tapi bila tangani anak ekzema ni memang sangat memerlukan kesabaran yang amat tinggi. Setinggi Gunung Kinabalu bah... heee

TIPS PENJAGAAN ANAK EKZEMA

😍 JAGA PEMAKANAN 
- Elakkan makanan bergluten seperti tepung gandum, makanan yang berasaskan tepung gandum (roti, cereal, minuman malt, kicap,sos, dan sebagainya)
- Elakkan sayur yang dikategori NIGHT SHADE seperti kentang, brokoli, terung, Bunga kobis, tomato
- Elakkan makanan yang TINGGI HISTAMIN (yang diperam) seperti ikan masin, tapai, buah yang ranum, makanan laut 

😍 JAGA EMOSI
Mungkin ramai tertanya, yeke emosi mempengaruhi keradangan. Jawapannya YA. Sebab Qiqi sendiri alami bilamana anak yang kena Ekzema tu kalau hari mama moodnya kelaut dalam, cepat sangat lah naik flare nya. So, please be positive gais.

😍 JAGA PERSEKITARAN
Pastikan persekitaran bersih, kurangkan penggunaan barang yang mudah berdebu seperti karpet. Rajin-rajin cadar katil. Pastikan tidak terdedah dalam keadaan yang berpeluh sangat dan juga tidak terlalu kering.

😍 JAGA KEBERSIHAN
Kerap pantau kuku anak si ekzema. Jika bayi, takpa. sebab mereka tak berapa reti nak bergaru. Tapi, buat yang dah cerdik menggaru, memang kena rajin pantau. Silap haribulan boleh luka berdarah.

😍 PEMAKAIAN PELEMBAP KULIT
Ini sangat-sangat diperlukan kerana selaunya bila kulit ekzema fighter ni kering makanya mudah dan kerap lah mereka menggaru. Cari pelembap yang natural/alami yang mengandungi SHEA BUTTER. Psstt!! Dalam Skeenz pon ada tau shea butter. hee

😍 MAKAN MAKANAN TINGGI NUTRISI

Lebihkan REAL FOOD, amalkan pemakanan yang sihat dan lengkap (ada Karbohidrat, Protein, Sayur/Buah). Amat membantu proses pemulihan.

😍 TAWAKAL PADA ALLAH
Ni sebenarnya sebaik-baik pengharapan. Hanya DIA yang Berkuasa menyembuh. Kita ikhtiar sehabis baik tapi berbalik kepadaNya juga. Jika diizinkanNya sembuh, maka sembuh lah ia. Kun fayakun.

Enjoy the moment. Ya, mungkin nampak perit pada mulanya. Stress pun ya juga sebab kebanyakannya makanan favourite. Tapi bila dah biasa, korang akan okay punya. Bila kita fikir balik pada sudut positif, sebenarnya Allah nak tegur cara kita jaga diri kita, anak kita sebelum ni.

Kalau dulu JUNK FOOD, FAST FOOD tu makanan favourite kita, kembalilah kita kepada makanan REAL FOOD yang mana LEBIH BERKHASIAT, BERVITAMIN DAN SELAMAT.

Good luck untuk diriku juga. Muahahaa

BAcOlaH Lagi "TIPS PENJAGAAN ANAK EKZEMA"
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...