9.17.2014

PENTINGNYA KALSIUM KEPADA IBU HAMIL

Assalamualaikum dan salam Rabu semua. Alhamdulillah diberi kesempatan untuk bernafas lagi dibumi ALLAH ni. Harini alhamdulillah dah masuk minggu ke 27 dah usia kandungan ni. Sekejap pula rasa mengandung kali ni.

Tapi dalam mana-mana pun ada cabaran dan dugaannya. Dulu teruk muntah-muntah, pening-pening. Mungkin sebab masa tu kurang KALSIUM. Preggy kali ni memang Qiqi sediakan OSTEMATRIX sebagai teman disisi. Keperluan KALSIUM dikala hamil ni sangat-sangat lah penting.

Tahukah korang berapa banyak KALSIUM diperlukan seorang ibu hamil? 1200mg per day tau. Bukan sikit tapi banyak tu. Mana tidaknya, sewaktu hamil, ibu dan baby dalam perut masing-masing memerlukan KALSIUM yang MENCUKUPI untuk pembinaan tulang, tumbesaran baby.

Nak dapatkan sumber kalsium ni macam-macam kita boleh amalkan. Bukan dengan susu sahaja. Jom kita sama-sama check kat peti ais tu. Mana tau ada yang tersenarai kan?

1. Keju

2. Yoghurt
3. Kacang Soya 
4, Ikan Salmon 
5. Buah-buahan Kering 
6. Kacang Putih
7. Lobak
8. Susu Soya
9.Oatmeal
10. Ikan Sardin
11. Tofu
12. Brokoli
13. Kacang Almond
14. Pisang
Mana lah tau kot jemu minum susu je kan. Bolehlah amalkan apa yang Qiqi senaraikan kat atas ni. Macam Qiqi ni nak senang just consume 4 biji OSTEMATRIX SEBELUM TIDUR. Dah complete dapat 1000mg/day. Hehehehe.. Kalau nak tambah minum susu soya ke, keju ke, Qiqi consume le.. Hehehhe... Mudah je kan. Lagipon kan korang, Qiqi dapat EXTRA BONUS consume OSTEMATRIX ni. 

Mana taknya, selalu mesti dengar orang hamil ni mengeluh sakit tulang belakang la, tumit kaki la, sembelit la, kejang kaki la kan. Tapi Alhamdulilah, sepanjang kehamilan ni dan juga yang 1st dulu memang tak alami masalah di atas ni. Syukur sesangat tau.
 
Andai kornag ada alami masalah yang sama macam Qiqi senaraikan tu cuba le amalkan OSTEMATRIX ni secara konsisten. InsyaALLAH, akan rasai apa yang Qiqi rasai sekarang ni.


Nurul Aqilah @ Cikpuan Qiqi
Pengedar Shaklee Balik Pulau, Sungai Ara, Bayan Lepas
SMS/ TELEGRAM: 012 5990907
WHATSAPP: 019 4754166

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...