Cara Merawat Kembung Perut Bayi Dengan Cepat

Kehadiran bayi pastinya dinantikan buat ibu ayah yang lama menanti kehadiran simanja. Segala keperluan bayi pastinya disediakan terutama sekali minyak telon kan? Pasti ada sahaja minyak telon dalam senarai pencarian ibu ayah kan?

Antara pilihan minyak telon mak ayah turun temurun

Minyak telon ni kita mak ayah sediakan sebab sebolehnya nak elakkan dari bayi kita diserang kembung perut. Tak kena tak apa, tapi kalau dah kena, jenuh kita nak tenangkan anak dan legakan kembung perut anak.


Antara punca bayi mudah kena kembung perut ialah:
 • Cara penyusuan yang tidak betul.
 • Pemilihan puting botol susu yang tidak sesuai (pilih lah puting botol susu yang anti colic)
 • Usus yang sensetif dengan protein susu lembu (jika menyusu susu botol)

Tanda bayi kembung perut


Ibu ayah tahu tak macam mana nak ketahui bahawa anak kalian kena kembung perut? Jom kita ikuti tanda-tanda nya ya.

Tanda bayi anda kembung perut
 • Bayi menangis lama, menangis tak boleh bawak bincang lah kiranya.
 • Bayi menangis sambil lutut terangkat sampai ke dada
 • Kelihatan gelisah, tak selesa
 • Menangis sambil meneran ototnya. (menggenggam tangan, membengkokkan jari kaki, menutup mata)
 • Muka bertukar merah
 • Tangisan yang nyaring dan lantang

Jika bayi anda ada tanda-tanda seperti diatas, ini bermakna bayi anda besar kemungkinan mengalami masalah kembung perut atau nama lain kolik. Ianya bukan hanya bergantung kepada perut keras sahaja, tangisan yang tidak henti itu juga merupakan tanda simanja tidak selesa dengan perutnya.

Terdapat pelbagai petua dan cara boleh diikhtiar seperti lebihkan pengambilan lada hitam, halia dalam pemakanan ibu. Namun begitu ianya bergantung pada peerimaan badan individu juga. Ada yang berkesan ada yang sebaliknya kan.

Kini ibu ayah tak perlu pening-pening fikirkan cara dah. Hanya sediakan seketul T Rub balm sahaja dirumah anda (Psst!! Nak sediakan lebih pon boleh tauu). T Rub dihasilkan daripada pati tumbuh-tumbuhan (essential oil) yang terdiri daripada Ginger, Anise, Juniper, Peppermint, Fennel, Lemongrass, Tagerine. Gabungan hebat ini sangat membantu masalah yang berkaitan dengan penghadaman.Ada 8 jenis pati minyak tumbuhan didalam T Rub balm


Selain dari masalah kembung perut, T Rub juga sesuai digunakan ketika:

 • Gastrik
 • Sebu perut
 • Loya
 • Sembelit
 • Cirit birit
Paling best T Rub ni apabila ia boleh digunakan seawal bayi 'newborn' tau. Ianya tidak panas dan juga tidak melekit. Passtinya ianya memberi keselesaan kepada bayi kita.

Ianya sangat mudah digunakan. Hanya oleskan T Rub pada tapak kaki, dan juga pada perut bayi. Dan pastikan ibu ayah buat urutan "I Love U' pada perut bayi dan juga gerakan mengayuh basikal pada kaki bayi. Ini sangat membantu dalam melegakan ketidakselesaan perut bayi kita

Cara penggunaan T Rub pada bayi anda

Urutan "I Love U' amat membantu dalam melegakan ketidakselesaan perutRibuan ibu ayah yang gembira dan dapat manfaat sepanjang menggunakan T Rub balm. Ianya sangat-sangat membantu ibu ayah dalam menyelesaikan masalah kembung perut. No more lagi berjaga malam akibat anak kecil menangis akibat ketidakselesaan perut."Simanja nya minum susu formula. Ummminya memang risau kembung, sembelit. Ikhtiar denganT Rub alhamdulillah tak kena." 


"Kembung perut anak lega selepas oles pada anak. Ibu nya pon guna tau."

"Bacaan Kuning/jaundis simanja turun selepas guna T Rub secara konsisten."


"I'm happy girl aunty! Masalah sembelit dah ok lepas ikhtiar dengan T Rub balm. Yeay!"

Buat ibu ayah yang mencari ikhtiar untuk masalah kembung perut, cepat-cepat dapatkan melalui Qila ye. Qila sedia membantu. Konsultasi akan diberikan sehingga kalian mendapat kepuasan. Berminat nak dapatkan? Klik SINI ya

Comments

 1. ROku network that will always entertain you . for more about Roku visit the below link
  Roku.com/link

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

KEBAIKAN DAN KEBURUKAN GMO

Come back? Perlu ke???

RESEPI BUBUR ANAK LEBAH