5.29.2013

KEPUTIHAN? BAIK ATAU SEBALIKNYA????

Assalamualaikum u olz!!!!

Salam pagi Rabu!!! Harini i olz ada nak sharekan something yg memang penting untuk pengetahuan girlz2, mommy2 gojes diluar sana yg mungkin terlepas pandang atau pn kurang pengetahuan mengenai nya. Sebelum i olz teruskan, tahukah u olz ape itu KEPUTIHAN?????

KEPUTIHAN ni terbahagi kepada 2 kategori:

<3 class="userContent" normal="" span="">: Cairan yg keluar dari Miss V jernih,tak berbau, tak gatal  ---> OK <--- br="">

<3 abnormal:="" class="userContent" span="">Cairan yg kental, berbau, berwarna susu basi, kuning kehijauan & berasa gatal) ---> SANGAT2 TAK OK <-- span="">

Tak nampak lagi ye... Meh tengok Pic ni, mungkin lebih mudah u olz nampak perbezaan nya

Antara penyebab keputihan wanita yang abnormal:

  • Jangkitan kulat, mengeluarkan keputihan wanita yang berwarna putih atau kekuningan, berlaku secara berterusan disertai rasa gatal, kebiasaannya disebabkan oleh kulat candida atau monillia.
  • Jangkitan kuman trichomonas, jenis ini biasanya ditunjukkan oleh keluarnya cairan berwarna kehijauan dan serta rasa gatal
  • Jangkita bakteria vaginosis, tandanya ialah keluarnya cairan yang berwarna kelabu dan berbau
  • Penyakit yang menular melalui perhubungan seks, yang biasanya ditunjukkan dengan keluarnya cairan yang bersifat ‘cheesy’, berbau dan bercampur darah
  • Kanser pangkal rahim iaitu apabila keluarnya cairan tetapi tidak gatal biasanya disertai bau busuk.
  • Faktor pemakanan antara punca yang menyebabkan kulat berlebihan pada vagina Pengambilan makanan yang manis (tinggi kandungan gula) juga boleh menyebabkan keputihan seperti kuih donu, roti.
Keputihan yg abnormal tu amat2 lah patut kite elakkan u olz. Nampak macam problem nya kecil je tapi if dibiarka, boleh memudaratkan tau. Apa yg memudaratkannya??? Bagi u olz yg:

** Merancang utk dapatkan anak dlm masa terdekat - Menyukarkan utk mendapat zuriat
** Mommy yg preggy - Bahaya sekiranya ia berlarutan sehingga saat melahirkan. Memberi impak kepada mata simanja.
** Hubungan suami isteri - Boleh merenggangkan kerana baunya, kegatalannya
** Runsing setiap hari - Makin bertambah2 pengeluaran keputihan dari Miss V
** Kanser pangkal rahim adalah disebabkan dari KEPUTIHAN???
** Sukar hamil juga kerana KEPUTIHAN???
** Punca suami cari lain pun kerana KEPUTIHAN???

** Punca PENCERAIN juga kerana masalah KEPUTIHAN???



Jika mengalami masalah KEPUTIHAN, cepat2 la cari alternatif/ supplement utk mengawal/ menghalang dari keputihan terus merebak ke arah yg lebih abnormal ye. 

Antara cara mencegah keputihan :

1. Jaga kebersihan bagi mencegah penyebab keputihan wanita.

2. Tidak menggunakan ubat membersihkan vagina secara rutin dan berlebihan. Ia boleh menyebabkan kehilangan keadaan semulajadi yang ada di vagina yang bertugas bagi melindungi terhadap kuman dari luar.

3. Menjauhi tekanan yang berlebihan.

4. 
Kurangkan pengambilan sayur kobis, makanan yg menggunakan yis seperti roti, donut kerana ia menyumbang kepada keputihan. 

5. Pengidap kencing manis (diabetes) mesti memastikan kadar gula yang stabil

6. 
Kurangkan kekerapan pengambilan ubat antibiotik.

7. Penggunaan tuala wanita dan panty liner boleh mengundang kehadiran kulat. 

8. Elakkan memakai seluar dalam yang terlalu ketat serta diperbuat daripada kain nilon.

9. Jika boleh, hindari pengambilan pil perancang keluarga.


10. Mencari alternatif lain seperti mengambil makanan tambahan

Di Shaklee kami menyarankan u olz mengambil ALFALFA COMPLEX. Kenapa ALFALFA?? Alfalfa Shaklee diperbuat dari daun alfalfa bermutu tinggi yang ditanam di California, USA – ditanam tanpa pertisid, racun kulat, bacteriosides, hormon sintetik dan bahan kimia.

Ianya sangat membantu:
** Merawat masalah keputihan pada wanita (untuk wanita).
** Membesar dan menegangkan payudara (untuk wanita).
** Bertindak seperti kacip fatimah kepada para isteri (untuk wanita).
** Memulihkan urat selepas bersalin (untuk wanita).
** Membantu masalah penghadaman dan pencernaan
** Memberi kelegaan semasa haid (untuk wanita).








BERMINAT NAK DAPATKAN PRODUK SHAKLEE?
  • FB PAGE: MAMA QIQI SHOPPE
  • SMS, WHATSAPP, LINE, WECHAT: 019 4754166
  • EMAILKAN: cikqiqi@gmail.com
  • ID: 947852

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...