8.08.2011

AktiViti SepanJang raMAdhaN


Wah...Ngalahkan juruacara la plak kan Qiqi ni. Taip pepanjang tajuk post rini. Hahaha..sebenarnye, memang tu le nak diceritakan nye pun........Huhu..almaklum la...baru nak berjinak2 balik dalam dunia yg penuh pancaroba ini. Haahahaha...

Sejak da jadi isteri orang ni, n pertama kali dalam sejarah la kan Qiqi yang bangun masak untuk sahur. Kalau mase anak dara dulu, dikala dperantaun, cis, macam la jauh kan..stakat Melaka je pun. Huhu..Tapi time tu banyak nye beli je lauk, tak pun sahur roti je. kalau time balik rumah kat Lumut, mak le yang masak, teman ni tau nye bagun, cuci muka, makan, cuci mulut, tidor balik.

Tapi sejak da jadi isteri kepada En. Nibam, memang da tugas kena bangun awal sikit dari biasa sebab nak mask nasik, lauk n buat air pe semua Hari 1st pose, dengan jayanya Qiqi n encek suami bangun tepat masa. Ari kedua, sedar2 da pukul 7.02 pg. Tidak!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! time tu kecewa kat ati ni tuhan saje yang tahu. Lauk ade tapi takde sape terjaga untuk sahur. Frust3....

Ari ke 3 n sampai skang, memang trauma da. Set jam n letak jam betul2 dekat ngan Qiqi, takut ta terbangun. Huhu....tapi memang keletihan le puasa kali ni. sebeb kelam kabut balik, masak , masa pulak singkat. Kalau diikutkan penat, mau je beli juadah berbuka. Tapi Qiqi da janji, walau seteruk mane pun penat Qiqi, Qiqi nak gak sediakan sendiri lauk2 untuk encek suami. Kalau bole biarla die rase lauk yang dimasak dari tangan Qiqi sendiri. Walaupunnnnnnnnn....i masak xsesedap Chef Wan. Hohohoo...

Tapi so far alhamdulillah, encek suami tak le cerewet, cuma kadang Qiqi plak yang blur nak masak ape. almaklum le, rumah takde peti ais lagi. Tunggu pindah ke kuarters tu baru nak amik peti ais. Kalau tak, susah nak ngangkatnye.

Ni antara pencuci2 mulut yang Qiqi sediakan ...dak baru blaja..tak lawa lagi rupenye..Hehehhe



Ni kononNye berangan Nak wt apam Polka dot versi Ladybird..Tapi rasenye nampak lazybird je rupenye yang ade..hahaha...Ni qiqi wat ari rabu kalau tak silap.Huhu.Saje gatai tangan nak menerai.HUhu


Ni pLak Qiqi wat Puding roti Caramel.Jumaat malam Sabtu qiqi wat. Amacam, buruk ka rupa die, tapi rase bole la...rupenye agak kureng sebabnye peralatan yang sesuai tadak, so, guna ape yang ade je le ye...asalkan bole rase. Huhu....abis la kitorang 2 mam sepinggan ni.HUhu

Ops, n cuci mulutgak ke.Aah, qiqoi saje wat. kadang malam2 tak tau ape nak kunyah, bek mam je choc ni. Lagipon xyah da kua2 duit g kedai bli choc Cadbury. Hehehhe..Ni semalam Qiqi wat.

Ate, pade kengkawan semua, kome2 mam pe lak yek..Aaha..before Qiqi terlupa, semalam gatai kaki ngn encek suami p bazar kat Banting ni,kononnye nak merasa juadah kt bazar la kan. Tapi sayangnye, den kecewa sebab, harganye mahal2 dan tak sepadan ngan harga. Bayangkan le nasi ayam RM.400, nasi tu separuh dari lekuk polisterin tu. Memang cekik2 darah. Air lak, RM 2 sebungkus. Kalau air us fresh xkesah,ni yang da berais da bercair da tu. Baik la p bli ais kat mane2 kedai rncit, baru singgit, n da bole minum ngn air yng lagik sedap..Malas da nak p bazar situ, pertama n terakhir la.

Skang ni Qiqi nak pk nak masak ape petang ni. Nak kena sampai awal le gamaknye. Periuk nasik da rosak. Tak tau pasai ape bole rosak. Geram3333333333333333...

p/s: share2 le kome masak ape rini.Huhu

6 comments:

krole said...

huhuhu jdkn itu satu pengalaman ye qiqiku~

betul wak hehehe tahunni memang mahal lauk2 kat bazzar~

syafiqakarim said...

qiqi...ekau ni ha..da lagak mcm
omputeh bona.makan pon sodap2.
bak la sikit kek hostel den ni.
hahaha...lawa kot lazybird tu
huhu.mesti sedapp ;)

huhu.tak menahan

CiK QiQi said...

@krole

Tau xpe krole....QIqi pon tak tau awatnye peniaga2 ni ske2 ati ltk hrga mhl.walhal depa pniaga bli brg byk so dpt hrge mrh..tp sje gedik gknk ltk mahal..hampeh btoi

CiK QiQi said...

@syafiqakarim

eden ni cubo nak jadi debab sikit ni ha..tu yg makan ala2 org puteh ni ha...eh..tapi eden raso ekau lagi makan ala barat gitu..siap makan secret recipe smpai xingt kat den..

ekau nk makan lazybird tu mai la datang umah den..dan siapkan berketoi2 tuk ekau makan..hahaha

Rain said...

setelah melihat kesemua resepi resepi mrs nibam, baru kusedar, ku belum layak jadi isteri solehah?

gulp, isteri sebenarnya, rain reti masak lauk pauk je.. pemanis mulutr belum expert...

huwaaa,.... lambat lagi lah gamaknya aku dpt kawen huhu

CiK QiQi said...

@Rain

ok la tu rain..lauk pauk da teror...qiqi ni msh blaja2 gk ni n duk try2 mn yg baru.huhu...tu sume bru try tu dear..de jadik..ade x..huhuh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...