4.07.2011

ORaNg BaRu

Salam semua. Sehat ke kome-kome semua ni. Lame da Qiqi tak usik blog Qiqi ni kan sejak g ke Banting ni. Haish..Apekan daya, dah koje namanya, kena la pergi.

Bercerita pasal tempat kerja baru ni, QIqi masuk tanggal 4 April haritu, hari Isnin. First day report dah kena g outstation. Wah…Ngengadenye statement tau. HAhahaha…Kaklong, sila jangan muntah ye. HAhahahah…. Idak le jauh mana pon outstation nye, ke Shah Alam je pon. Seksyen 25 kalau tak silap. Actualy Qiqi tak kena pergi tapi da Exec ajak, kena p la gak.Huhu..

Patutnya kitorang p tu, dengan terkejar masa n sesaknya tu nak p check raw material untuk nak buat trial tu. Tapi da selamat depa mix sume bahan-bahan tu. Tapi before depa mix, depa dah check siap2 dah. So, terlepas sudah. Dalam hari yang same sebenarnya buat 2 varient untuk Trial. Semuanya berjalan dengan lancer. Huhu..Tapi sayangnye syarikat tu tak bagi kami nak tengok sendiri cara-cara memprosesnya. Itu privacy mereka dan kami pon memang tak bole nak wat pe la kan. Tapi dalam mase yang sama Puan aka bos Qiqi dok kecek2 jugak nak tengok. Hahaha…tapi tak tau la at last dapat masuk processing plant depa or tak.

Last2nye, kami balik dan tinggal le Puan sorang kat sana. Banyak benda gak dapat input dkala p sana. Not bad la. Dalam minggu ni, Puan last day hari Jumaat sebabnya beliau dah nak berangkat p umrah. Best rasanya dapat peluang macam dia. Qiqi ni nak bawak idup nip on terkial-kial lagi. Haish. Cmno la cara nak tambah duit lagi ni ha. Pening da pikir. Harapnya ada lah rezek dariNYA.

Ni baru idup sorang, kalao da beranak pinak, camne la gaya. Jauh disudut ati ni cam tak nak je keje kat sini, tapi ntah la. Harapnya ALLAH kuatkan iman, tabahkan hati Qiqi untuk hadapi dugaan yang mendatang ni. Zaman sekarang ni kalau laki bini dua-dua tak keje memang tak sah la. Kos taraf hidup makin hari makin meningkat, semua perlukan duit. Camno la gaya kalau sorang je keje. Kecuali la kalo yang sorang tu gaji sebulan RM10k. Puas ati kot.

Tapi apakan daya.Tak termampu teman ni ha.Kena gak la koje.Cume jauh disudut hati Qiqi ni, Qiqi namo keje. Nak je rase buat bisnes kat rumah. Tapi…….Mampu ke Qiqi kalo nak wat bisnes dari rumah?? Sekarang ni QIqi nak kumpul modal, pasaran, if rasa day akin, mungkin leh Qiqi stop koje n keje kat rumah lagi tenang. Dapat luang masa ngan family n macam2 la. Target Qiqi gitu le.Harapnye.

Doa2kan Qiqi Berjaya ye n wat masa ni doakan Qiqi tenang nak hadapi tempat baru ni ye.Hehehe

p/s: Majlis Gathering Mak da nk dekat da kn.Huhu..Sape p sile anGakat Tangan macam saya.Hehehe…



7 comments:

Lagenda said...

kuatkan semangat yek qiqi. Baru2 je tu.nnt sok lusa biasa lah nnt.

Brtul..kena pikirkan wang saku poket dulu. Ni, wlupun takat2 napas je pun, atleast ADA. kan? klu langsung x keja camne?? laaaaagi menongkat langit tul x??

Sabar yek..moga2 rejeki qiqi makan murah pasni. Rajin bekerja, rajin berusaha, insyallah..rejiki tentu ada! Mudah2an..

nur adha said...

cik qiqi....pada pendapat kak long...biar kita ada pendapatan dari pelbagai sumber...maksudnya...di samping kerja makan gaji(jgn quit)...tp buat gak kerja part-time...at least ada back-up...insyaAllah...qiqi muda lagi...peluang masih cerah...yg penting kena rajin dan berusaha...nak konsultasi free....cam biasa la yer...hahahah

CiK QiQi said...

@Lagenda

tula mak.harapne rase yg hadir dlm dri ni hanya sementara...namo trusn2 gni....xske sbnrnye.....

tp tu la..dlm mse yg sme mmg nk kmpul duit...ne tau de rejeki leh bkk bsnes sndri.ehhehe

CiK QiQi said...

@nur adha

2le akakku....nk wt cenggitu le...lg pon kat sini kalo tgk gye idak le ade lg bende yg qiqi duk wt kt sne..hrpnye...bole le kt sini..cume kedainyeeeeee...kat Klang nun..haish..maleh bonar teman nak g.ehehe

AngahSayang2314 said...

apa yg penting kena kuat semangat la qiqi bersabar & terus bersabar yer...
qiqi gi ke gathering tue..i'allah angah pun gi gakkk hehehee

n3scaf3_ais said...

sabar..kuatkan semangat..

Diserang Ketika Talk Show
Kekecohan Rebut Tupperware
Tempat Tidur Miskin Dan Kaya

Cikbelog said...

cikqiqi, semoga dapat menyesuaikan diri kat tempat baru ya :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...