3.22.2011

DuGAaN bErTunaNG

bERTUNaNG ngan Si kecik Ni lagi teNAng kot yek

Dalam kesibukan Qiqi menyiapkan kerja, dalam masa hati gundah gulana memikirkan keadaan di Pulau Carey nanti, tiba-tiba hati ni di usik. Mak usIk? Tak la...Mak pun sibuk ngan assignment nye, tak kan ke mak yang usik Qiqi.Angah? Angah pon bukan, apetah lagi Tok yang hilang berminggu-minggu ni.

Kisah nye begini.

Encek Nibam aka Encek N, bekerja di Telekom Malaysia di KL sebagai Customer Service Executive. Di awal pembabitan Encek N, dia sepatutnya bekerja di bawah seorang senior aka perempuan namun senior tersebut telah mereject Encek N. Beliau tersebut menyuruh En. N mencari senior yang lain untuk mengajarnya tanpa sebarang alasan yang kukuh. Namun, Encek n tak kisah cuma pelik, tiada sebab untuk direject tapi tetap direject.

Setelah lebih kurang 3 bulan bekerja, senior tersebut seakan-akan cuba untuk berbaik dengan Encek N, mungkin kerana sifat ramah Encek N terhadap rakan sekerja yang lain. Namun dek kerana Encek N masih teringat lagi tindakan yang telah dlakukan oleh senior tersebut dan memang selayaknya tidak dilayan oleh Encek N. Baru-baru ini senior tersebut kerap menegur Encek N, ingin menambah kenalan di FB, tanya macam-macam dan kerap berkata pada Encek N yang Encek N hensem(*bukan Qiqi kata ye, sebab Qiqi tengok Encek N bese je)..

Namun, apa yang buat Qiqi terkejut dan terus rasa berdebarpabila Encek N bagitahu semalam yang Encek N dapat note yang tertulis "Saya nak kawan je. Kalau tak, saya nak awak merana sampai awak dah tak percaya pada perempuan." Kalau anda-anda diluar sana, mungkin kah anda merasa sebagaimana Qiqi rasa? Ataupun sekadar biasa saja?

Untuk makluman, mereka-mereka yang bekerja disitu dah tahu yang Encek N ni da bertunang ngan Qiqi. Tapi banyak juga yang sering mengacau Encek N walaupun dah tau Encek N da bertunang. Pada Qiqi sekadar untuk berkawan, tak mengapa. Namun yang macam statement kat atas tu yang buat hati ni gundah gulana.

Moga interview untuk esok yang akan dijalani oleh Encek N dapat dilalui dengan tenang dan moga dimurahkan drezeki untuk jawatan tersebut. Biarlah Encek N pergi bekerja ditempat yang kurang gangguan sebegitu. Qiqi memang sayang kan Encek N tapi tidak lah sampai nak ugut encek N samapai sebegitu rupa. HAish..Pelik3...

p/s: Mungkin kah sebab mereka nampak Encek N da pakai kereta, hati mereka beria-ria nk kan Encek N?

Ataupun mungkin kerana...keramahannya, ataupun..entah la...sampai searang belum tau sape pemilik yang menulis surat tersebut. Sebab memang ramai gak suka kacau-kacau Encek N...

Moga ALLAH memanjangkan jodoh kami. Dan juga dilindung dari anasir-anasir jahat, dari syaitan dan Iblis laknatullah

37 comments:

Lagenda said...

bnyk2kan berdoa ye qiqi. Dugaan bertunang je tu. Sbb tu org tua x kasik bertunang lama2

Then ingat pesan mak, JANGAN CEPAT MELATAH. Rileks je dulu. Mintak en tunang tu kuatkan iman dan bnyk berdoa.

Moga jodoh korang berpanjangan!

Razis said...

setiap dugaan dtg dengan sesuatu yg luar jangkaan kalau kita hadapi dengan tenang. Mesti ada hikmahnya nanti....

CiK QiQi said...

@Lagenda

Tula nenek Qiqi cakap smlm...de sbb depa xbg tunang lame2...

Tak tau nk kate melatah ke ape mak..smlm dp tau gitu aytnye..tkjut gk qiqi...de gk spesis gni ek...haish..

tapi bile pk blk...bnde ni tak kn jadi kalao ALLAH tak izinkan...Better byk2la amalkan baca 3 Kul b4 kua rumah n b4 tido...

Thindar dari anasir2 jahat dan syaitan iblis laknatullah

CiK QiQi said...

@Razis

Btul2 tu razis....Moga qiqi, n yg tbabit kuat dan tabah hadapi semua ni.

Darkbatman said...

dh bertunang ker? xtau pun.kehkehkeh. tahniah yer qiqi.

Rainbow said...

tabah ye yunk..rain faham...

rasa tergugat pun ada..tol x.. hencek N hensem sgt kot

CiK QiQi said...

@Darkbatman

hehehe....aie pon lamo xmai sini..almaklum..org bz..kn3..hehehe..aie tu mmg btunang ke..btunang ngn civic??hehehe

CiK QiQi said...

@Rainbow

tgugat ade..rsau pon ade..bkn rsau pe..rsau yg anta note tu wt bnde bkn2..tu yg qiqi namo tu

syafiQakarim said...

qiqi...kawen terus.jgn lama2.
mkin byk dugaan.
jgn lupa jemput ye.
hahaa.
gedikkk

CiK QiQi said...

@syafiQakarim

2 le pasal..nnek qiqi ckp smlm...suh kwin cpt...wsau lak ngn bnde2 gni...

u kompom i ingtnye.ehehhee..dun wory.de dlm list da....cme u nk ke dtg..hohho...cik iqa sengettttttttt

Faizal Syukri @ Peja said...

rintangan pasti melanda...
jangan kau undur walau selangkah...

insyaAllah xkan ade ape2...
byk2 baca surah An-Nas...
pohon dari Allah supaya dilindungi dari kejahatan manusia dan jin...

AngahSayang2314 said...

isk..isk..isk.. adikku...jgn cepat melatah...banyakkan berdoa pada - Nya moga di permudahkan segala2nya
apa yg penting yakin ngan dia & percaya tue penting jika rasa keraguan siasat dahulu ok...

mana hilang lama tak nampak... hehehe
nie ada nampak atok mu ke??@ dah keje lain dah sampai tak ada mana nak buat n3 kot...

Riha NCL said...

Qiqi,
andai tertulis En. N itu milik kamu, jadi, milik kamulah akhirnya.
InsyaAllah, berdoalah byk2 tau.
Riha sokong Qiqi!!!

~dianakhairi~ said...

salam qiqi.sorry sgt lama tak datang sini.tup4 dah tunang dah..rasenye dulu dtg sini komen pasal kawin awal tu..kan.hehhe.

tahniah ye!
betul jgn lame2, kuatkan iman.
tunang bukan lah lesen.segala yg terbatas sebelum bertunang tetap terbatas skang.

akui pengalaman diri dulu, sgt hebat ujian ketika tempoh tunang..

jaga hubungan kalian dgn Allah, inshaAllah Allah jaga hubungan kalian...

siryes ni,jaga diri,jaga iman,jaga hati.. :)

all the best.

CiK QiQi said...

@Faizal Syukri @ Peja

Thank you Peja 4 da support n information. Tu la..Mak n tok qiqi pon kate..amlkan surah 3 kul tu thindar dr anasir2 bagai tu

CiK QiQi said...

@AngahSayang2314

Qiqi tak melatah ngah cuma terkezut bile dapat tau. Ni pon duk risau sebenarnya die keje kat situ...jap2 de minyak wangi la...hape la.Risau lak rase...Lagi pon die kate memang kt tmpt keje die ade ppuan tak ckup kasih syg..haish..xphm btoi dak2 skang ni..da tau tunang org mn leh kaco. Bedosa kan.

tula..ritu de nek 1 entry nye..then ilang balik..mn p nye tok tu,,,nk kate umi da bsalin blom lagi...ke angah yg sorok..keh33333333

CiK QiQi said...

@Riha NCL

Qiqi sokong ape yg riha katekan tu.Kalau da dtkdirkn die ngn kita..akan ttp jadi juga..Sesungguhnya, milik hakiki ialah ALLAH.Nikmat tu dpnjam kn smntara saja.

CiK QiQi said...

@~dianakhairi~

Salam dear. Btoi3...dlu mase mai komen tu time qiqi wt entry kawin awl. Huhu..Sejak Qiqi lawat blog Diana..mmg smgt nk kwin awl tu tggi..tapi..Haish...zmn skang sume prlukn duit. Pening juga bila pk kn hal tu.

Qiqi rse mcm by perkara je Qiqi kna rujuk ngn dear..Byk bnda Qiqi kena blaja dr dear.

Moga gitula. Qiqi nk mperbaik hubungn Qiqi ngn ALLAH..rse mcm byk kekurangan. Dats y myb dduga sbgini..kn3

Ellen said...

ciannya adik akak ni..sabar ya..itu semua dugaan masa bertunang ja..akan ada dugaan2 yang lebih besar lagi so adik kena belajar hadapinya dengan tenang dan jangan cepat melatah ya...tp akak heran plak ngan org yang bagi note kat mr N tu...dah giler agaknya kan...

Kawin cepat dik...itu lagi baik..hehe

mr.curly said...

bykkn bersabar, ni sume dugaan semase btunang..kuatkn semangat saling mmpercayai..insyaAllah sume leh diatasi

CiK QiQi said...

@Ellen

Btol3 sis...sekurang2 nye, dugaan ni dapat mematang kan qiqi untuk mhadapi dugaan yg lebei bsr akn dtg nnt..kn3....

Tula sis...Mr N kate, depa tu dr golongan yg kurang kasih syg tu.haish...da tau tunang org ne leh kaco kn..ntah pape je..

mmg nk kwin cpt tp duk tggu mse je ni..mak pon bsg da 2

CiK QiQi said...

@mr.curly

Qiqi pcye die mr curly..tp lom tntu lg qiqi pcye mkhluk yg cuba wt onar tu.haish..tpkse pk -ve gak..kalo x..kite yg truk..huhu

sop said...

Selamat bertunang

Ezay Hadry said...

dugaan memang banyak dalam bertunang ni..btul dah orang tua cakap cepat2 kahwin..ummmmm tapi jangan terlalu ikut emosi..bertindak ngan bijak..berdoa dan berserah padaNya jugak k..

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

itu dugaan besar buat qiqi...byk2 bersabar ye syg.dugaan dtg sblm atau selepas kawen juga.lbh2 jika pasangan kita peramah.perempuan miang ni...laki org pun dia nak test qiqi.so kena lbh byk sabar dlm hadapi perjalanan hidup.boleh ye qiqi sayam?

CiK QiQi said...

@Ezay Hadry

Ezay, harapnye gitu la...Harap Qiqi akn trus n lebih tabah..n bijak 2k btindak..namo la pisang bbuah 2 kali..xlrat da

CiK QiQi said...

@sop

Tq sop..doakan kami kekal ye

CiK QiQi said...

@Lydia Miza(Aidyl Azim)

2la sis..mase mula2 erja dulu..bkn men sombong,..nk mnx tlg xleh...mr n tu xla rmh sgt tp ble org tgur die bls le...tu yg de spesis krg ksh syg ni gdk tlbei.haish..mcm2

skang ni mgatal lebeih...xphm tul..siap ugut tu yg bkin panas je ati ni dgr.....moga qiqi kuat tuk hadapi bnde ni...xlrt le kalo jd lagik...

sis doakn qiqi kuat n tabah cm sis ye...ehehe

acan ketot said...

sbr yew qiqi...
time owg da tuang..
time 2 lah sume nk dtg kco hbgn...
moge qiqi bahagia selalu...

Gadis Ini said...

yke qiqi..saba la..
kalo da jodoh tak ke mn?
tawakal bnyk2..semoge allah permudahkan...

syafiqakarim said...

bila nak cari kan i suami nih.
bosan la single mingle.
usia dah lanjut.
jles tgk u da nak kwen.huhu

Mijie said...

Sabar yer cik qiqi..bertunang nie bnyk dugaannye..semoga kekal yer..;)

CiK QiQi said...

@acan ketot

2 le pasal acan..time xde ikatan paperitu idakle dkacaunye..ni sjk da btunang ade je yg mereng kaco

CiK QiQi said...

@Gadis Ini


2 la dear..moga ade jodoh antara kami ni.....byk da dgaan yg da dlalui..hrpnye de kbrkatan disitu

CiK QiQi said...

@syafiqakarim

Ish u ni..mn dei nk kwin..lmbt g..hehehee...xpe2..i carikn 2k u...mat Indon mau ka..hahaha

CiK QiQi said...

@Mijie

Tq mijIe...moga Qiqi kuat dan Tabah uNtuk HAdapi semuA ni...^_^

nelly said...

Tahniah ..
=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...