1.27.2011

BEza ROn 95 dan Ron 97


Research Octane Number atau lebih fofular dikenali sebagai RON bermaksud ketahanan minyak tersebut sebelum ianya meletup atau dinyalakan di dalam engine anda. Ini bermakna rating yang lebih tinggi iaitu 97 lebih susah untuk dinyalakan atau diletupkan manakala RON92 adalah lebih senang untuk dinyalakan. Betul ke itu faktanya? QIqi pon tak pasti thats y Qiqi nak bertanya pada yang pakar. Hehehhee..

Minyak petrol ni sangat2 diperlukan dinegara kita. Perlu ke??Hehehe..Perlu le. Ate..takkan la kome isi minyak kat kete kome pakai minyak masak kot. TApi ade 1 kesah yang pernah berlaku, realiti woo...

Sorang pakcik ni die bawak le motornya tapi dalam mase yang same dia tak sedar yang minyak die da nak habis da. Kebetulan waktu tu die batu balik dari membeli minyak mask 1kg. Bila mane motornye da berhenti dan tak bole nak bergerak sebab minyak nya habis. Dia tuang minyak masak ke dalam tangki minyak motornya. Bila distart, memang boleh la motor tu hidup dan pakcik tu pon bergerak ke stesen minyak yang berhampiran. Sesampai nya dia disitu, pekerja di stesen minyak tu bertanya kepada pakcik tu. "Pakcik, pakcik guna minyak hape tu kat moto pakcik? Berasap dasat sangat tu saya nampak!" And then ngan muka selamber pakcik tu menjawab, 'Minyak masak nak oii...Nasib pakcik baru balik dari beli minyak ni., kalau tak, bertolak la pakcik ngan moto ni ha". HAhaha..adohai..nasib la ade minyak masak tu kan. KAlau tak, parah pakcik tu nak mnolak motornye dekat 5 km..tp bole lepas lak bila guna minyak masak.Huhu..camno tu..camno tu.

De petroleum ke dalam minyak masak kite tu.Hhaahhaa....yang penting minyak masak adelah minyak. SO, sape yg xde da minyak tu, leh spare minyak kapak ke, minyak hangin ke..Minyak pape la letak kat moto hangpa.Tapi yang kompomnye, die nya asap kalah lori..Miahahahaa.........

Ok2...ape la yang Qiqi mengarut ni. Qiqi sebenarnye nak tanya ape beza Ron 95 dan Ron 97. Betul ke orang kate Ron 97 lagi baik? n betul ke orang kat Ron 95 tak sesuai untuk kete skang n cepat bago problem kat enjen kete kita? Masalahnya harga ROn 97 lagi mahal dari ROn 95. Sakit woo kalo nak pakai Ron 97. HUa....Kalau kita ni gaji besar memang xde hal la. MAsalahnye, kita ni gaji pon cukup2 makan je. Camno tu?? Kang dapat gak gearan rakyat termiskin kang.Hua..

Any dak2 Proses or sape2 yang terlibat dalam dunia minyak2 ni leh share sumething tak.TAk pon pakcik2..Atok2...Akak2..Abang2 yang teror bab2 kete ni, share sumething. At least boleh dikongsi bersama. Sambil2 tu moh le vote untUk lebih nampak.HEhehhee




KoraNG paKAi Ron 95 Ke Ron 97??
ROn 95
ROn 97
DuA2 deN tiBAi
RON ..Ronda..ahahha
  
pollcode.com free polls

12 comments:

AngahSayang2314 said...

angah guna ron95 tapi jarang sangat la angah guna ron97 sesekali ok la sebab nak cuci enjin ngan minyak ron97 ....apa pun guna jer ron95 kan senang... hehehe

bighagenjo said...

lepas ni pakai minyak kelapa sawit utk kenderaan. jimat. huhu

Firdaus Kasim said...

cik qiqi, saya dah letak banner awk kt kisahcintasayang.blogspot.com
nnti awk pun letak banner saya taw

CiK QiQi said...

@AngahSayang2314

Hahaha...qiqi skang pkai 95 gk..tp de kate 95 kureng sikit..cmno tu??

CiK QiQi said...

@bighagenjo

HAhahaha.tula pasal...tp lg mahal rsenye...skila da rm2.50

CiK QiQi said...

@Firdaus Kasim

oraittt

nuriz said...

yg sis penah dgr...ron95 nih pembakaran nya lbh lmbt berbanding ron97..tu yg mcm memaksa enjin utk bkerja kuat..jd die lmbt pikap..lain 2 tak tau le

CiK QiQi said...

@nuriz

ade btl gk kte sis...kalo pkai 95 cm agk lmbp sikt...n agk cpt la abz mnyk..urm...very2 de konpius

Ali ridha said...

sayang kereta nak meletup ni.lebih baik isi yang tak bagi meletup.nanti insuran meletup juga.mana nak cari duit.

# # Cinta ada 3 jenis !# #

Mijie said...

mijie biasa guna RON95 je. dah la murah sikit dan lbh sng nk dapatkan. hehe

AngahSayang2314 said...

qiqi angah cari n3 baru sibuk ke??

nuradibah said...

cik qiqi...guna la ron ape pun...yang penting...ukur duit kat poket sendiri...hahahha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...