12.28.2010

kereTA seConD haNd vs KereTA baRU


SaLAm dear2 semua...Sory la Qiqi menyepi 2- 3 ari ni...de keje..Qiqi xmo cakap panjang lebar sebab ngah kepeninan dikala menaip ni.. Cuma nak mintak tolong kat u allz sume, tolong bagi pendapat pasai kete baru n kete second, which one is more better untuk Qiqi di masa2 akan datang. Betul ke orang kate kalau mik kete 2nd die nye interest mahal n die nye byran da rupa boleh dapat kete baru??? Ke kalau mi kete baru lagi terbeban sebab mahal????Hua....mane satu fakta yang betul ni ye...Bagi laki2 ke, pepmpuan ke yang teror bab2 kete ni tolong Qiqi ye...Qiqi perlukan 1 keputusan. If kete baru maybe Qiqi nak mik BLM,




dan jika kalau 2nd maybe amik Waja...






So...Mane which 1 is more n more better..Hope u guys ca help me ek.


p/s: majuk ngan AngahSayang sebab lupa Qiqi..hUaaaaaaaa

33 comments:

caliph shuriken said...

klau mampu elok ambik keta baru, klau x better cari keta 2nd yg condition ok, pls survey byk tempat b4 beli.. kna tau jgak interest loan brapa utk tahun yg kita apply tu.. apa lg ek, huh...

Affiliate said...

Great blog here.. It’s hard to find quality writing like yours these days. I really appreciate people like you! take care and see you soon. Take a look on my site too, http://simurl.com/kerja.kerajaan

aibaks said...

amik la waja tu..smart gak.. tapi pe2 pun tgk kemampuan qiqi gak mek.. klu mampu amik baru.. amik la.. pro n cons.. just tok nak share tips.. kete ni liabiliti.. maksudnye utang.. tak yah la simpan hutang byk2.. klu beli umah tu ok gak..

kakchik@ella said...

adik qiqi .. keta baru kepala tada penin. kalo 2nd hand nasib tak baik byk masalah problem nya...

Lagenda said...

baru ka lama ka??

Urm..yeah, interest utk keta 2nd mmg tinggi kalo nk compare dgn interest keta baru.

Nak cari keta 2nd plak kena mntk tlg org yg pakar ttg keta2 ni..kalo tnya salesman tu, semua owner lama perempuan la, keta ni tolak sb nak beli keta baru la..

AngahSayang2314 said...

auuu cakkkkk... jgn majuk2 yer sayanggggg meh sini pipi tueeee akakmu ciummm muahhhhhhhhhh dah cukup takkkkk??? apa tak cukup jom kita jumpaaaa hehehe

kalau pendapat angah kan?? baik ambil baru angah lebih prefer kete baru senang sebbnyer??

1. kalau kete baru dah tentu2 ia tak rosak kalau kete 2nd tengok memang elok tapi kalau dulu kat tangan org tue elok jer dia jaga tiba kat tangan kita rosak sana rosak sini..

2. kalau rosak pun dah dekat 4 tahun baru la kete rosak ..

apa pun fikir & terus fikir ye sayangggg


p/s: nanti bila dah ada kete leh la jumpa akak mu nieeeeeee peaceee

pN.rOs said...

both ada benefit n kontra
k.ros amik keta second, waja ghak... da setahun setengah pakai tader masalah pon... kena pandai2 cari la...
kwan akak baru 2 bulan beli pesona baru, hehehe da kena antar proton balik. memula radio rosak, pastu elektronik problem, takley tutup pintu semua, aircond takley onn heheh...
iklut pada nasib la kan...

uncle said...

tepuk poket dulu kalau nak cari keter baru atau lama .. ikut situasi dan ekonomi .. ukur baju di abdan sendiri .. usah ikut kehendak semasa atau sogokan dari rakan .. ada pro dan kontra bila nak beli keter baru atau second hand nih..

er...qiqi minat keter aapa..? uncle syorkan keter buatan malaysia..kalau rosak spare part pun meriah hihihi

Yan said...

salam dik terpulang kepada poket adik.. pk mentenennye cemane.. pk bulanan lg cemane... mcm2 nak kena pk.. ade pro & cons nyer..




jemput ke blog undi bby akak yer
http://www.mayaqarmyla.net/2010/12/jom-vote-adik-dhuwa-haziq.html
tq

CiK QiQi said...

@caliph shuriken

Caliph share la..qiqi ni runsing gk nk wt 1 kptusan bsr ni..huhu

CiK QiQi said...

@Affiliate

TQ

CiK QiQi said...

@aibaks

2la tok..yg nk mik kete ni "si dia" tapi better qiqi amik tau gk kn...sbb nnt nk guna 2k kegunaan bersame...nak mnanggungnye nanti, kite gk kn...


ingt xmo pkir tp kadang laki ni, kalo kite xpntau, die wt derk je..better qiqi amik inersiatif sendri..namo mnyesal kmudian ari

CiK QiQi said...

@kakchik@ella

2 la kak chik..qiqi pening da ni...wsau salah plh

CiK QiQi said...

@Lagenda

2 la kn mak..alsan semata2..waduh3...bikin pening anak ini aja..haha

CiK QiQi said...

@AngahSayang2314

ape kate angahyg bli kn 2k qiqi..ehehehe....leh x..keh3....penig gk ni..qiqi kalo bru nk mik saga sbb ok la kn..bsr gk....n hrga bpatutan..

kalo 2nd waja la rsenye sbb body nye kuat dr len2

CiK QiQi said...

@pN.rOs

2la kn k.ros...bli benda ni ikut nasib masing2..kadang pk kete 2nd cpt rosak tp kalo nasib xbek kete baru pon da problem..huaaaaaaaaaa

CiK QiQi said...

@uncle

Uncle..mmg nk kete buatan mesia....kalo nk bli bru, saga BLM...kalo 2nd waja

CiK QiQi said...

@Yan

2 la k.yan..pening da ni...ke..nk tny man kete.ehhehe

|| NaFiRaa || said...

kalo mampu baik amik kete baru.. kita dah boleh save tang maintenance..koman2 pon 2 tahun.. tapi nak beli 2nd hand nye kete..kena carik yg keadaan enjin baik.. x de lah teruk sgt nak merepair..

CiK QiQi said...

@|| NaFiRaa ||

2 la sis...kalo BLM tu ok x ek

Mijie said...

sama r dgn mijie taw cikqiqi..mijie pun xpasti nk beli yg baru ataupun secondhand je nie. baik pikir baik2 kan..pikir jauh gitu..;)

pN.rOs said...

tu la huhu... kena wat solat istiqarah ney hehehe

nuriz said...

org kata kereta second hand byk maslah, tapi kalau owner sebelum ni perempuan tak byk masalh kot sebab pompuan dia tak byk pomen kereta tu hehe

belilah kereta buatan malaysia hehe

Afiq Bukhari said...

better amek yang baru..sbb kalau amek yg 2nd@murah plak tu dari yang baru, nnt maintenance macam ape tah..total nak repair tu repair ni dah same macam beli kereta baru hehe

sebab afiq dah ade pengalaman ngn kereta 2nd ni. mula2 ok je, tapi lama2 lepas tu de buat hal.. tapi kalau the previous owner untuk 2nd car tu jage kereta dgn ok, ok jerk nk amek 2nd.

so its up to you n mana yang mampu hehe

caliph shuriken said...

qiqi..

mcm pN.rOs ckp tu btul.. ada pro & kontra.. lama atau baru bukan jaminan condition tiptop.. yg penting owner pandai jaga leklok..
sbb sy pun drive 2nd yg tiptop, alhamdulillah dpt cari aritu ^^

mcm uncle ckp tu.. yup, keta local mudah dpt spare part..

p/s: klau qiqi dh kenan & mampu, better ambik jaa new BLM tu.. abai Waja..
tp wktu nk gi beli pls bwk kwn yg tau psl keta.. ermm, sy dulu bwk kwn keje mekanik & salesman keta.. so bila test drive bole tau condition keta tiptop atau x...

♥ ieRa ♥ said...

amek BLM qiqi..
kete baru terjamin kondisinya

CiK QiQi said...

@Mijie

wah..sme le kite ye mijie.huuhu...runsing wo...ni pn pening nk amik kete dlu ke kwin dlu..hehhe

CiK QiQi said...

@pN.rOs

Hehehehe..tau xpe k.ros.kena wt slt istikharah ni.ehehhe

CiK QiQi said...

@nuriz

Hehehe...kalo ppuan potensi die nk lenjan kete xla sgt kalo nk dbndingkan ngn owner laki kt nuriz,..huhu

CiK QiQi said...

@Afiq Bukhari

Thats right Afiq..sumenya ikut nasib sbnrnye...kadang bli bru pon leh cepat rosak...

CiK QiQi said...

@caliph shuriken

Caliph tak pe le de member gitu..Qiqi ni ha...sshnye nak mintak tlg kat orang..hua....kalo ade abang ke, yang leh tlg tgk, senang da koje nk memilih

CiK QiQi said...

@♥ ieRa ♥

Rasa2nyamemang nk mik BLM kot eira..tp ragu2 lagi

aibaks said...

hehe... tok pakai kite second murah je.. kembara jerk.. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...