12.16.2010

HArusKaH akU berHEnti??

Salam petang semua. Tak pernah-pernah Qiqi wat 3 entry dalam 1 hari ni ha..buang tebiat ke hape ni. Bukan buang tebiat cuma pabila benda ni terlintas dalam kepala otak ni, terus Qiqi mula menaip. Tak mau terlepas pikir dan terlepas isi2 yang Qiqi nak cakap.

Boleh Qiqi tanya tak kat korang-korang semua. Apakah tujuan sebenar2 korang berblogging? Adakah untuk mencari nama seperti Redmummy??? Ben Ashaari?? Ataupun korang sekadar menggunakan blog ini semata-mata hanya untuk bersukaria, diari online, mahupun tempat korang menceritakan masalah-masalah korang yang melanda bagai nak gile tu???

Pasti masing-masing punya hak dan cara masing-masing mengendalikan blog masing-masing. Namun, percayakah korang yang Qiqi yang dah dekat 7 bulan berblogging ni asih belum tahu arah tuju sebenar tujuan Qiqi berblogging. Dahulu pada mula- mula Qiqi nak cebur kan diri dalam dunia blogging ni adalah disebabkan JustKhai. Salah kan la beliau kenapa Qiqi telah menyumbang peratus makhluk berblogging kat Malaysia ni. Semua sebab beliau sebabnya Qiqi rasa sangat teruja dengan cara penulisannya, cara beliau berinteraksi dengan pengomen-pengomen lain, cara penyampaiannya. Sehinggalah 1 harii tu Qiqi bukak blogspot ni dan mula berblogging.

Diawal pembabitan Qiqi memang pernah berangan nak jadi seperti Khai, sebab masa tu memang dia yang Qiqi nampak ikon sebagai blogger harapan bersama kejayaannya. Namun, dari hari kehari, Qiqi semakin hilang arah tuju. Semakin lama, semakin jauh Qiqi tersesat dalam dunia berblogging ni sehinggalah Qiqi jumpa Sis Dahlia, Uncle, Darkbatman. Mereka2 ni la yang mencetuskan lagi semangat Qiqi nak berblogging kembali, kerana nampak kejayan demi kebangkitan dalam diri mereka.

Namun, sejak akhir-akhir ni, Qiqi terasa blog Qiqi masih lagi kosong walaupun pengunjung yang hadir ke blog ni tidak lah ramai pengunjung seperti otai-otai di atas. Setiap daripada mereka punya matlamat hidup sendiri sedangkan Qiqi??? Masih tercari2 lagi tujuan dan sebab utama Qiqi berblogging.

Adakah apa yang Qiqi tulis, taip selama ini adalah lagha semata-mata? Syok sendiri ke? Mahupun hanya bebelan yang wajar dilayan sebentar sahaja. Serius, Qiqi ingin berubah ke arah yang lebih baik, namun Qiqi sediri tidak tahu bagaimana harus berubah ke arah yang lebih baik. Bukan mudah untuk menjadi yang terbaik dan bukan susah juga kita nak jatuh dari kejayaan.

Ataupun, Qiqi sememangnya tidak layak untuk berblogging dan harus berhenti setakat ini sahaja? ........................................


p/s: Apakah matlamat anda yg sebenarnya????Fikir-fikirkan lah
p/s2: entry yg taadak gambaq



33 comments:

najihah sahami said...

tett..sila jangan berhenti ye sayam.teruskan pencarian matlamat dan hala tuju u. kalau qiqi stop skang, bermakna..qiqi give up. nanti esok2 rugii...huhu..

psst~
nanti mish hilang sorang teman. huk2

nazirulhazwan~ said...

ape la qiqi mengarut ni. blog ni tempat kite tulis ape aje.
cm naz, blog ni da jadi hobi, kongsi cite sume. klu org bace okla, klu org tak bace pon xpela, yang penting ade tempat nak becerita, kite bukan tau ade org bace or tak.so just anggap yang org membace.hehe

toksah la stop berblog.

Encik MamaT said...

encik mamat sekarang rasa mcm mengalami kecelaruan identiti la.. haha..

CiK QiQi said...

@najihah sahami

Ntah la Mish..dah berhari2 sebenarnye Qiqi fikirkan tapi tak terluah2kat sini.
Qiqi pon namo kehilangan member2 yg qiqi knal dr dunia blog ni..syg sgt

CiK QiQi said...

@nazirulhazwan~

Tula pasal naz. Tapi kadang rase down jugak bile ape yg ditaip tu xde respon.tapi takpe. Rezeki masing2 cuma mmg trase gk Qiqi ni sesat dtengah lautan. Takdak hala tuju

CiK QiQi said...

@Encik MamaT

Samala kita encik mamat muncit.Qiqi rse mslh sbnr qiqi delah kecelaruan identiti

sop said...

sesat jalan, kembali kpd pangkal jalan.. sama cam blog.. kadang2 hilang fokus, cari motivasi..
impian dan galakan adalah antara penyumbang motivasi..
sop buat target.. contoh alexa rangking atau jumlah traffic.. cuba sentiasa untuk tingkatkan..

CiK QiQi said...

@sop

Tq Sop...Qiqi ni byk yg qiqi buta..bab2alexa..SEO ape sgale bgai mmg bkn Qiqi pkr.huhu...nak jd cmtu kena de bhn yg baik...nk ade bhn yg baik kena de idea yg baik...dah ade idea, cari penulisan kite pulak.macm2 kena jg sbnrnye.huhu

pN.rOs said...

uikhhh jangan r benti dear

Mr Ceym said...

terpulang kat blogger tu.. ade yang nak suka-suka, diary, ade yang memang minat.. Ade yang sanggup tunggu depan komputer semata-mata nak tengok pertambahan visitor hari-hari.. Walau apa pun tujuan, kena jaga n bertanggungjawab apa yg ditulis :)

Blog Ceym dot Net

bayan cyber said...

kalau benti,sapa nak baca blog bayan lagi...dan blog sapa plak bayan nak skodeng ari2..?? tak mahu laa..tak kisah laa,kalau org kata syok sndiri ke hape..at least ada gak pembaca setia even tak komen pape pon...

Cik Tom said...

qiqi jgn stop berblog..aritu qiqi jgk ckp kt cik tom ckp stop..maybe kdg2 ade ms kita rs down..so seeloknya try cool kan dl diri...pastu br la pkir msk2 utk buat apa keputusan pun..

cnth bl berblog ni..kan qiqi blh share pe yg qiqi rs kat sini :)

FyZa said...

cik qiqi..waaaaaa!! jgnla berenti...isk..
klu berenti nk majuk dgn cik qiqi!

aibaks said...

uih mek.. awat plak nak benti blog plak? blog utk suke2 pun ok pe.. hehe.. takpe..tok bagi cadangan.. join la sesi kenal2 ngan abg ben tu.. insyaAllah.. die sapot qiqinyer!

Zaer!! said...

salam cik qiqiku.maaf yea zaer lambat balas.hehe.semalam on ym qiqi larik.hehe.takpe2,nnt ade masa zaer bgthu camne nk buat fonts tu erk.sebab kalau citer kat sni takot qiqi xpaham.hehe..leh kan?

S.U.R.I.A. said...

xmoh ar begini...
rasa sunyi la....

MiZi said...

yaahh!! silakan!! silakan jangan berhentii!!

http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/adik-beradik-yang-kiut.html

~ PIJA ~ said...

salam Qiqi..

kalau tanye akak, den menulis untuk suke2. Tak pikir sape pun. Akak dah mule menulis since 2006, semua syok sendiri...hahhaaaa

tulis pun mcm bangang2 lagi..

Tak perlu rasenye memikirkan kehebatan kite menulis, cara kite menulis. Tapi masing-masing ade tujuan.

Ade orang ingin dikenali. Ade org ingin mencari duit sampingan..Ape pun tujuan kita, biar lah mengikut kemampuan..

ish, ape akak merepek nih...panjang sudah..

p/s : heppy2 kan diri saje..ok dear..!!!

CiK QiQi said...

@pN.rOs

Kusut la Pn ros...xtau la nape..huaaaaaaaa

CiK QiQi said...

@Mr Ceym

Thats y la Qiqi nk prbaiki pe yg patut...Hurm...Nak brenti tp syg sgt kt blog ni...dkt 1 taun die ngn qiqi

CiK QiQi said...

@bayan cyber

Hua....Bayan..jgn la wt qiqi tharu...qiqi mmg syg blog ni..cme ble qiqi pk dlm2..cm sia2 je ape yg qiqi tulis..qiqi nk bg mende yg bmanfaat tp rsenye qiqi lom thp itu lg

CiK QiQi said...

@Cik Tom

2la..Qiqi nasihat kat Cik Tom la ni Qiqi lakyg rse cmtu..mybsbb mud Qiqi yang tak menentu ni tp sbnrnye lme da qiqi terpkir cume xtluah sbb mcm2 nk kate.last2 pendam n jdi cmni la skang qiqi ni

CiK QiQi said...

@FyZa

Qiqi nk jadi cm Fyza...byk pembace setia..huhu...Qiqi ni...huaaaaaaaa....Namo la majuk ngn Qiqi....

CiK QiQi said...

@aibaks

Ntah la tok..kecelaruan identiti mungkin..tak pn mud da gelong2..huaaaaaa

CiK QiQi said...

@Zaer!!

Takpe..take ur time dear

CiK QiQi said...

@S.U.R.I.A.

Suria kn ramai pemint..ne leh sunyi..kn3

CiK QiQi said...

@MiZi

Hahah MIZI ni..sabo jele

CiK QiQi said...

@~ PIJA ~

Qiqi ni pon ntah la kak...Qiqi teringin nak tulis n bg somethig kt sape2 yg mbace tp rasenye qiqi bukan dalam bidang ni rsenye..ntah la kak..hua...runsing tetibe

aibaks said...

ni mesti mood nak kawin da yerk? hehe...

Ellen said...

Apa yang adik rasa, akak juga rasakan dan ada gak buat entry pasal ni dlm minggu ni gak tapi semangat dan juga tujuan sebenar akak berblog bukan untuk mencapai populariti seperti mrk2 yang berjaya tp sekadar untuk mencari ruang untuk melepaskan sedikit keluhan atau rasa hati. Bukan juga untuk tatapan umum tapi sebagai perkongsian. Akak juga mau cari kawan seramai mungkin sebab di alam nyata akak kurang kawan. Melalui blog juga kita akan dapat banyak perkongsian2 yang bernas dan boleh kita gunapakai dalam kehidupan seharian kita. Segala persoalan kita kadangkala akan terjawab.
Dik, Tidak usah mengikut orang atau merasa cemburu akan pencapaian mereka kerana kita adalah diri kita yang dan dari kita sendiri saja yang boleh mengubahnya mengikut persepsi kita sendiri. Teruskan berblog kerana akak rasa adik punya potensi untuk maju walau tak semaju mereka yang dah femes di alam maya ni. Ini yang best ni, saling menyokong bukan saling menjatuhkan...harapan akak...teruskan berblog, mcm cikTom kata, coolkan diri dulu, sudah ok baru ambil keputusan, itu yang sebaiknya...
Sowi..akak melalut panjang pula di sini..

sayang adik,

Akak Ellen

CiK QiQi said...

@aibaks

Tokk!!!!!!!!!!!!!cubit kang...umi marah lak..hahahhaa...da la sekeping..keh3...mn de sbb mood nk kwin.hehehee..tok ni..sabo jele tau..hahha

CiK QiQi said...

@Ellen

Tak pe sis...Qiqi memang nak sangat dengar pendapat, suara sis....Qiqi sebenarnya bukan mahu jadi femes sampai lupa daratan cuma kadang terasa macam kosong sangat bile dpost kan.

Mungkin skill untuk menulis bukan bidang Qiqi tapi tak pe. Sejak Qiqi letak entry ni Qiqi dapat tengok ramai juga yang sedar akan kehadiran Qiqi dalam dunia blogging ni. ...

Dari sis, tok, bayan, dan ramai lagi...cam tak sangka de gk yg btl2 ikhlas datang. Apa2pon cm sis kate...dapat tmbh kawan, dapat tambah oengetahuan lagi awl dari tak berblogging ni. Macam2 dapat dr sini. Mungkin mud qiqi yg gelong da wt entry sedey gni..bukan nk meraih smpati cm mahukn phatian...hehehe..bole ke gitu sis

Tq Sis, Tq cik tom...Fyza dan len2..

Lagenda said...

Wooooo..woooooooo..wooooooo..

nak benti berblog?? JANGAN ARRR..template dah cantik, kwn2 dah ramai, NAMO ARRR!

Just do apa yg qiqi rasa hepi utk buat. Blog utk cari kawan? Share apa yg dlalui sehari2?

Apa2 aje..janji x ganggu sensitip org lain, sudah la kan..

Just be ur self qiqi..JANGAN STOP tau!!

nak mak kasik hug2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...