9.06.2010

Dugaan paRt II

Tettenettttttttttttttttttt.....................
Tenenenet...tenenenetttttttttttttttttttttt........................
Nennet...tenNetttttttttttttttttt....................

Chak!!!!!!!!!!!!..Salam u allz...wah3...Cik Qiqi da cam nak nyanyi lagu Inilah barisan kita..Yang Ikhlas berjuang...Op3....da terlebei dani..Kang ribut petir lak kat sini. U allz sihat tak..rindu giles Cik Qiqi kat u allz....lame sangat2 da nie Cik Qiqi tak hupdate belog Cik Qiqi yang kiut Lagi miut ni. Hehehehe.....Ha..yang duk makan sorok2 tu nape...Tak pose ek......hehehhee....Hope u allz sihat n dapat menjalani ibadah puasa dengan tenang dan gembira walaupun Ramadhan hampir2 meninggalkan kita, 2, 3 hari lagi. Sedih la plak Ramadhan da nak abiz.. Tak dapat Cik Qiqi bagi yang terbaik kali nie atas sebab2 yang tak dapat dielakkan.

Sebab2 nye rasenye ade diantara u allz yang tau pasal kes Cik Qiqi kena sebelum puasa haritu. Pasal Cik Qiqi accident tu. Walaupun hampir sebelum ianya terjadi, Cik Qiqi still tak dapat nak lupakan kes tu. Banyak yang menyebabkan Cik Qiqi terkilan. Ape yang buat Cik Qiqi terkilan?? Meh Cik Qiqi cerita.

Mase hari terjadi accident tu kami tak buat report polis pun sebab kononnye xmo bagi orang tu susah sebab die nak kena baiki laptop Cik Qiqi yang retak pada body nye. Nama pon laptop kompom mahal barang2 nye walaupon casing saje. Tapi die pijak pale kami.hurm......

Betul kate orang, rambut sama hitam tapi hati lain2. Da dekat sebulan Cik Qiqi bagi laptop Cik Qiqi kat orang tu tapi tak baik2 juga. Cik Qiqi tau die tak pernah bawa ke kedai. Walhal sebelum ni kami pernah mintak duit kat die, nak repair sendiri tapi die tak nak. Kononnye die nak selesaikan jugak. Tapi tu semua harapan semata2 sedangkan laptop Cik Qiqi hanya ada di rumah die. Die tak nak bagi duit kat kami sebabnye dia takut bagi terlebih kat kami.

Cik Qiqi nie bukan nye miskin sangat sampai kebulur harta orang tapi amik la nie sebagai pengajaran, da salah tetap salah n makcik tu seharusnya bertanggung jawab atas kesalahan yang die buat. Hari 1st kena accident konon tunjuk muka baik la tu. Tapi lepas tu, waktu die mai umah, die leh tnya kat mak Cik Qiqi yang MC Cik Qiqi tu tak berbayar ke? Bayar memang bayar tapiu kalau da lebih had Cik Qiqi MC sape nak tanggung? Setakat MC ni Cik Qiqi leh sabar lagi tapi bila pikir balik pasal laptop yang ada kat die selama sebulan, memang buat Cik Qiqi n mak Cik Qiqi resah.

Rasenya puasa kali ni la kami jadi tak menentu, tak tentu arah sebabnya pasal makcik s**l tu. Kalau u allz berada kat tempat Cik Qiqi, mesti u allz pon konpius dengan statement yang dibuat oleh laki makcik s**l tu.

Selagi kami tak tanya pasal laptop die tak da rase tanggung jawab pon nak bagitahu laptop tu da dihantar atau belum ke kedai. -Sifat tanggungjawab ke atas harta orang takda.

Hari Khamis baru2 ni mak cakap kat laki makcik s**l tu kata apa2 jadi kami nak p rumah nak amik balik laptop tu n laki die langsung tak balas meseg mak. Esoknya laki dia call Cik Qiqi gitau yang die nak bagi laptop sementara. Dalam perbualan tu die kate kalau la laptop Cik Qiqi tak boleh repair, die nak bagi laptop sementara tu terus kat Cik Qiqi sedangkan sebelum ni kami mintak da die gantikan laptop Cik Qiqi sementara ngan lptop spe2 la sebab Cik Qiqi nak gunakan untuk keje sikit punya susah die nak bagi. Tak ke u allz pelik. Kalau u allz, sanggup ke nak tukarkan lptop u all ngn laptop yang da rosak tu? Tak kan....

Sabtu malam Ahad tu die mai bawak laptop ganti, kononnye nak bagi Cik Qiqi pakai la kan. Waktu tu Cik Qiqiduk kat dapur basuh pinggan n mak pun panggil suh tengok laptop tu ok ke tak. Waktu Cik Qiqi duk termenung tengok laptop tu, Makcik s**l tu kate, "tengokla, nanti marah pulak", perli Cik Qiqi. Cik Qiqi pun jawab la, "Mane tak marah Makcik oiii"tapi tak sempat Cik Qiqi sambung ayat mak da nyampuk..Mak takut Cik Qiqi terkurang ajar takpe. Cik Qiqi waktu tu leh tahan lagi tapi kalau ikut hati nak je sound makcik tu tapi malas la. Cik Qiqi da diajar ngan hormati orang tua, walaupon waktu tu Allah aje yang tau membaranya ati.....bole lak bagi laptop ni skang,nape mase kami mintak awal2 dulu die xnak bagi. Padan la muka kena kacau ngan meseg2 kami...PADAN MUKA.

Tapi nak dijadikan cerita la kan u allz, waktu mak berbual2 ngan makcik tu, waktu mak tnya laptop yang die bagi pinjam tu laptop sape, dua2 bagi jawapan yang konpius. Lakinye kate tu laptop anak buah die, tapi makcik s**l tu kate laptop tu sedara punya walhal Cik Qiqi tau tu die nye. Sebabnye pas die da balik n Cik Qiqi try guna laptop die, sebenarnye die nye laptop de problem. Sekejap2 terpadam. Padan la die leh cakap kat fon ritu kalau laptop Cik Qiqi takleh repair, leh amik trus laptop die..bagus nye family depa nie.

Nasibla malam tu Cik Qiqi nye member datang n bagi cadangan kat mak suh mintak balik laptop sebab terlalu banyak benda konpius. 5 kali kami tnya die hantar kedai mane dietak jawab2. Bila da jawab, jap die kate kedai pak lebai, jap kate kedai Cina. Kalau u allz ade kat tempat Cik Qiqi, kmpom u allz tetap akan rase konpiusnye waktu tu. Barang kesayangan Cik Qiqi nie walaupun selalu gk latop nie ngengada..huhuhu..Waktu member Cik Qiqi tepon pakcik tu suh bawak lptop Cik Qiqi kononnye kami nak copy keje yang ada kat laptop Cik Qiqi, pak cik tu kate laptop tu ade kat die sedangkan malam sebelum tu die kate die xsempat nak amik la..ade majlis la....Tak sangka sangat Cik Qiqi leh jumpa ngn family pembelit macam depa nie.Kalau kami tak kat na copy benda dari lapto Cik Qiqi rasenye sampai sekarang Cik Qiqi tak dapat jumpa laptop Cik Qiqi nie

Pagi sok nye die mai bawak laptop n kami kate kami nak amik balik laptop Cik Qiqi. Bia kami yang wat sendiri, tapi pakcik tu kate tak leh sebab die da janji ngan member..nak bawak laptop tu haritu gak. Tapi kami berkeras da xnak bagi. Kalau betul ade member nape tak sebulan yang lepas die bagi kat member die tu???? Dasar pembelit!!! Kami gitau lagi, laptop yang die bagi tu bukannye elok pon. Jap2 pakai padam. ALLAH tu Maha Besar, Maha Berkuasa. Pakcik tu sendiri ngaku laptop tu de masalah n memang nak kena bawak ke KL. Bagus tak bagus ati budi pakcik tu? Bagi yang rosak2 kat Cik Qiqi yang nak guna untuk buat kerja???Bagus kan u allz..Tapi ALLAH Maha Adil. Doa orang teraniaya dimakbulkan. Bia ALLAH je balas. Mungkin sekarang die dapat lari dari bayar pape kat Cik Qiqi tapi ingat la, duit yang die patutnye bagi tu kat Cik Qiqi leh ditarik balik ngan cara len.

Cik Qiqi bukan nak mendoakan keburukan untuk makcik s**l tu tapi die buat kami ni jadi mcm pihak yg salah sedangkan Cik Qiqi yg mangsa keadaan. Sakit ati Cik Qiqi ni tak kan mudah Cik Qiqi nak ubati. Bia ALLAH je yang tolong balaskan. Malas nak layan perangai orang yang macam beruk tu. Sebelum terlupa ni pic Cik Qiqi nye luka..waduh3....

Minggu 1st

Buku lali Cik Qiqi nie kena 4 ke 5 jahitan...seksa nak jalan n sampa skang tak baik2 lagi.


Sangat2 sakit n dekat2 seminggu lebei tak kena air...


Minggu 2nd

Mula membengkak tanganku


nI paling sadis


n Yang ni paling seksa..tengok labeza saiz kaki kanan n kiri.. tapi makcik tu sikit pon tak tnye Cik Qiqi sihat ke x...kejam kan.


p/s: U allz yang teror2 bab laptop kalo2 tau harga casing ACER 3683 bagitau Cik Qiqi ye. Nak kompom kan statement pakcik pembelit tu same tak ngan yg sebenar.

14 comments:

Adha said...

kalu adha mmg dah kene tibai itu pembelit..ptut wat je repot kasi dy susah kaw-kaw..dari dulu mmg x suke arr dgn golongan pembelit ni..huhh..:h:

CiK QiQi said...

Adha ~ tu la..kite ni pk xnk susahkan orang..nak ringan kan beban..ni cam kite lak bsalah..memang qiqi tpakse bmesej secara xbbudi bhse sikit la ritu...grm sangat2

aReTikZ said...

Sabar jak la yek.. Kita doakan mana yang terbaik untuk mereka jak.. apapapun, semoga cepat sembuh <(^_^<)~

CiK QiQi said...

Aretikz ~ tq...hehhehe...skang tggl kat bku lali yg truk lagi

uncle said...

eeii makcik tu ..naya jer kalau uncle rogol kang ..apa susah sangat nak kasi balik lappy tu..udah lah qiqi kemalangan pun dia tak amik port..ishhh ada jugak manusia cmni ...

CiK QiQi said...

Uncle ~ tolong rogol kan boleh makcik tu...nyakit ati je bile ingt pasal nie...xda rse tggung jwblgsung..xpe ALLAH tu maha mengetahui...bia Dia yg mbalasnye..sakit hati sangat3 uncle..kalo tgok qiqi makin kurus tu maknenye semua sbb btina 2...grm33333333333333333

FyZa said...

sabar ye cik qiqi..dugaan bulan posa nie..sgt x sopan org mcm 2..hish fyza baca pun geram..sabar ye..

salam ailiftri cik qiqi syg..;)

CiK QiQi said...

Fyza ~ tau xpe..memang xsopan xsnonoh langsung..meluat tengok muka die yg lpe dratan tu....

Salam Aidilfitri CIk Fyza tomei......hehehhhe

ASaDa RyutaRo said...

teruknyaa.... asada baru tau kisah accident ni..

isk. geram lak dgr cerita pakcik ngn makcik tu. tak nak ambik gambar diorang ke? letak kat fb? uhh..

semoga cepat sembuh.. n semoga laptop tu kembali kepada yg berhak. entah laptop sape la dia bg pinjam kat cik qiqi tu..

heyy.. nak je berleter kat sini dgn perangai org yg lepas tanggungjwab ni..

CiK QiQi said...

ASada ~ tula Asada..mane Qiqi xgeram..da la badan sakit cikit pon p.cik n m.cik 2 tak tny khabar spnjg cik Qiqi sakit tu...tak tau la ape jenis ati ntah depa nie.mmg rase nyesal sgt2 tak wt report ritu...bia depa rase kena saman banyak2 tu..da la m.cik tu lesen P je...silap2 kna banned tros...

Laptop 2 CIk Qiqirase lptop die tp duk ngaku kate ank buah punya la, sdare nye la...srius mmg kaki pembelit...gmbr die qiqi xtangkap gmbr ritu tp nombor plat kete die de dlm smpnn qiqi..kn qiqi da bleter pjg...huhu

kakngah said...

alahai.. siannyer ko dek...
patut pun dhlama tak nampak berkeliaran

kalau org bnyk bagi xcuse tu..
ada la hal nya....

ko sabar banyak2 ya..
hrni diorg buat ko..
esok lusa diorg pasti terima balasan

CiK QiQi said...

Kak Ngah ~ tula Kak ngah...mual2 ok lagi tapi naluri ibu tu kan kuat....mak mmg xyakin ngn p.cik n m.cik tu...upenye memang hampeh pon depa....Hope depa trime blsn yang stimpal ngan ape yg depa da wt tu...hari ni depa leh lari...sok lusa belom tntu

maCy said...

takut tgk.. isk~

Sudir Suichi said...

sabo cik...sabo...dugaan~~~sob..sob~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...