5.19.2010

KeRAjaAn vS OraNg DaLAM?

Dalam banyak2 u allz kat cnie....sape yg koje kerajaan? Angkat tangan...op3...trun sikit...bucuk bau ketiak..hehehehehe...jgn mare tau..Cik Qiqi gurau je...nge3... Cepat3...sape yg koje kerajaan? Best tak u allz keje kerajaan? Mak Cik Qiqi nie duk bising bila la kt Cik Qiqi,"bila la ko nie dapat koje kerajaan Qilah oi"....halamak...menitik air mate bile dengar petanyaan dari makku yg tersayang...eheehehehe..

Ape lagi, Cik Qiqi pon menjawab ngan nada yg sungguh sopan..(ala2 bdpn ngn mak mentua gitu...hahahah). "Akak da mintak banyak kali da mak, tapi lom rezeki lagi". Mane le mak tak bising. Orang yg stakat SPM je bole dapat2 macam2 pgglan untuk koje krajaan tu yang die kusut sikit.

Sape kate Cik Qiqi tak mintak. Asal dengar je ade je Cik Qiqi apply. KEMAS pon Cik Qiqi pon apply tau tp bese le xdpt, nasib badan...............huaaaaaaa....Tapi kan u allz, betolke orang kate nk dapat koje kerajaan nie kena de orang dalam. Kalau tak, sampai bile2 pun u allz mintak xkan dapat. Kadang Cik Qiqi cam xcye je ngan mitos tu, tapi bila dipikirkan cam ade betulnye. Tengok contoh sepupu mak punya anak. Blaja takat SPM je tapi dpt gk mencapai keje kerajaan. n juga sebab ade abgnye yg bekerja bhgn kerajaan gak..Sedih, pilu n jeles Cik Qiqi tau.Orang len da leh pakai kete pe da, tapi Cik Qiqi? Menumpang je le kete mak n abah. Tak mampu lagi u allz.='(

Lagi wat Cik Qiqi jeles bila dapat tau anak Mak Jang Cik Qiqi dapat 3 intrview tuk kerajaan gak la. No wonder la die lelaki, memang tu yang banyakdepa nie. Yang ppuan nie, melangut je le...Beginilah nasib, diriku yang malang oh Tuhan.................wah3...nyanyi la plak kan Cik Qiqi nie...huhu.


Ape2 pon Cik Qiqi xkan bputus asa untuk apply n apply lagi.Munkin belum tiba masanya. Skang nie po Cik Qiqi bahgia ngn keje skang even keje skang swasta n xtetap. Namun still dpat bg income kat Cik Qiqi. Alhamdulillah.

p/s: psstt......Bos Cik Qiqi call td suh update resume, dengar kate kat Pulau Carey de jwtn kosong untuk Research Assistant. Wish me luck ye u allz^_^

14 comments:

ASaDa RyutaRo said...

hohoho.. tak jugak cik qiqi.. x perlu orang dalam. yang penting siapkan diri.

kalau kita g mintak kerja just hantar borang je, lepas tu kita tak follow up, diorang akan abaikan borang kita.

orang akan bagi kerja sesuai dengan kelayakan kita. biar kita dapat dgn cara yang betul.

orang yang guna orang dalam or jalan belakang tu lain kisah, tengok la cmna hasil kerja diorang nanti.. kalau tak berubah jugak, mmg akan hampeh la..

semoga cik qiqi dapat kerja yang superb hebat.. kalau dah dapat keje, buat sebaik mungkin.. hee =)

tehr said...

saya dulu tak ada pula jumpa sapa2 orang dalam atau orang luar - mungkin rezeki saya

ramai yang kata sekarang ni perlu jumpa orang dalam - orang kata la

Nuraisyyah said...

aisyaaaaaa...!!! belom keje..hikhik..btol 2 cik qiqi..pe2 pon asalkn keje kite 2 halal n kita slesa..smoge maju jaya ye cik qiqi..hehe

CiK QiQi said...

Asada Ryutaro ~ tu la...semu ni ats rezeki masing2...Cik Qiqi tak la terllu harap sgt dpt government coz tau mmg ssh. Cuma mak Cik Qiqi la duk bising. Mak mn x risau..kn3

Tehr ~ 2la...cik qiqi de gk dengar de yg mmg sng dapat tnpa perlu org dlm tp byk je ske kate "kalo xde org dalam xyh brangan la..."

Nuraisyyah ~ Tq aisyyah ku syg..hehehhe..cik qiqi doa2 cik aisyyah nnt pon sng dpt koje..^_^

myfuzzyworld said...

Salam Cik Qiqi,

Nak jemput join survey @ http://zmzfuzzyworld.blogspot.com/2010/04/final-call.html

TQ

ellis suriyani said...

kalo ade org dlm..memang senang dpt keje kerajaan..kawan i..kuar je U terus masuk keje kat putrajaya...

ZouL said...

keje mmg susah la nak cari sekarang neh..ZouL pun keje kt kedai je mse cuit2 cmnie...huhuhu

CiK QiQi said...

Ellis suriyani ~ tau xpe...sng2 je depa dpt...kite neh..waaaaa...sabo jele

Zoul ~ xpe le zoul...yg ne yg leh kite amik je kn..janji HALAL^_^

NiZaM Limited said...

yg ada org dalam mmg advantage sng dpt keje kerajaan. tp jgn ingat yg takde link tu dpt keje sane. truskan apply kalo btol2 nak.
keje kerajaan rilek sket. keje kat situ je tak bawak balik ke rumah..
papepon gudluck cik qiqi..all the best..=)

CiK QiQi said...

Nizam Limited ~ Mmg de org dalam snang dpt...Tapi Cik Qiqi xla terlalu harapkan sangat, ade, ade la...kalau xde nk wt cmne ...redha je le...hohohoh

bard bahtiar said...

betul tu qiqi..kalu kt tmpt bard pn sama...suma kroni2 je yg krja mjlis daerah...asyik guna org dlm je,bila nk guna orng luar?ekeke..

MadAm NuYuL said...

me lagi la sedih cik qiqi... bulan 7 lepas kan akak dapt panggilan interview... punyelah excited... then masa yg ade mase tu cuma 3 weeks... so bgai org gile akak study... apa saja yg berkaitan dgn job yg akak aply tu akak print dan study... x cukup dgn tu..cara2 hadapi temuduga pun akak praktikkan... siap minta tolong huby lagi wat raptai interview... hurm...akak tiba paling awal hari tu... org pertama yg di interview... and lastly smpai surat mengatakan akak x berjaya... then siap tulis la... bilangan calon yg diperlukan adalah 7 orang.... and then dengan tak serba salah dorang siap tulis bilangan orang yg diinterview utk jawatan itu adalah 777 orang... akak bace surat tu terus koyak.... bengang gile raye... kalau takat 7 orang duk panggil interview smpai 777 orang tu.... sure dah ade makcik ekau lah...adik ekau lah..sepupu ekau lah dlm list menunggu tu... sakit hati dan buang masa.... and then sekrg ni dah mals nk aply...tunggu hati sejuk balik.... bru fikir nk aply balik...huh! bengang2x....

CiK QiQi said...

@bard bahtiar

2 qiqi malas nk apply kjaan..tp mak duk bising gak mintak keje kjaan..walhal kite tau ....deme da de org dalam/.huaaaaaaaaaaaaa

CiK QiQi said...

@MadAm NuYuL

2 la sis...qiqi ni lagi la...mmg kalo leh mmg malas nk apply..kalo dpt pggilan pon 100 kali pk pon lom tntu qiqi nk p..sbbnye takut jd cm sis kate la..ngan tnpa sgn silu gitau nk gne sikit tp pggl smpai bratus2 ...lagi nyakitkan ati..kalo xde yg wt..xkn kite nk kate...kn3...mmg slalu yg keje2 gov ni...ssh sgt2 la nk dpt kt kite yg xde org dlm..2 lynn pkhdmatan gov pon cm hampeh....abiz..spupu spapat, sume keje situ, prngai spesen..tak gitu sis??huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...