5.21.2010

FacEbOok!!!keNapa Kau wT maCam NIe!!!!!!!!!!!!?????


Sewajar nya kita menggunakan Facebook atau laman sosial nie lebih kepada arah kebaikan. Tapi disebabkan kejahilan manusia, mereka dengan sewenangnye menggunakan kemudahan yang ada dengan menyalah gunakan nye dan sekaligus boleh membuatkan dunia ni tidak aman. U all pelik nape Cik Qiqi serius? Jangan pelik sebab Cik Qiqi geram sangat membara hati Cik Qiqi bila mana orang luar yakni orang jahiliah cuba sekali lagi untuk membangkitkan kemarahan umat Islam di mana kartunis Amerika Syarikat, Molly Norris, mengisytiharkan 20 Mei (semalam) sebagai ‘Everybody Draw Mohammed Day!’ (Hari Melukis Muhammad). What the ****!!!

Disini ada keratan akhbar berkenaan yang Cik Qiqi sebutkan tadi.

"SEATTLE: Idea kartunis Amerika Syarikat, Molly Norris, mengisytiharkan 20 Mei (semalam) sebagai ‘Everybody Draw Mohammed Day!’ (Hari Melukis Muhammad) menyebabkan beribu-ribu orang mengambil bahagian selain mencetuskan bantahan lebih ramai lagi menyebabkan Pakistan menyekat laman web Facebook.

Norris asalnya mengemukakan cadangan itu sebagai membantah keputusan rancangan Comedy Central menapis episod South Park memaparkan Nabi Muhammad dalam kostum beruang.
Cadangannya bulan lalu kemudian menyebabkan ramai pengguna Facebook mengambil bahagian dengan melukis wajah nabi di laman web itu.
Sehingga kelmarin, lebih 41,000 pengguna Facebook menyokong karikatur nabi di laman mereka, manakala 56,000 lagi membantah.

Sementara itu, Pakistan mengarahkan pembekal perkhidmatan internet menyekat Facebook kerana menggalakkan pengguna menyiarkan imej Nabi Muhammad
Kemarahan disuarakan di Pakistan dan negara lain kerana Islam melarang penyiaran imej Nabi. Kerajaan Pakistan bertindak selepas sekumpulan peguam Muslim memperoleh arahan mahkamah supaya menyekat Facebook sehingga 31 Mei.

Petang kelmarin, akses kepada laman berkenaan tidak menentu kerana pembekal perkhidmatan internet mula melaksanakan arahan itu.
Di Karachi, kira-kira 2,000 pelajar mengadakan perhimpunan dan mendesak Facebook diharamkan kerana membenarkan karikatur nabi disiarkan.

Berpuluh-puluh pelajar berhimpun di kawasan berhampiran sambil memegang papan tanda menggesa jihad terhadap penghina nabi.

Beberapa negara lain seperti China sudah mengharamkan Facebook buat selama-lamanya."

Dah takda idea lain ke nak wt selain dari membangkitkan kemarahan umat Islam seluruh dunia?? Kebencian terhadap negara luar yang tak reti enghormati agama lain sangat meluak2. Mengapa kita boleh menghormati agama mereka tapi amat sukar sekali untuk mereka menghormati Islam. Penyebab utama mereka ini makin kurang hajar kerana memang tujuan mereka nak menjatuhkan agama kita yang suci iaitu Islam.

Sanggupkah u allz nak menghadapi keadaan sedemikian rupa jika berlaku di negara kita? Sanggupkah u alllz??????? 2 hari yang lepas Cik Qiqi de dengar berita yang peguam bukan Islam nak mintak kerajaan bagi die jadi peguam di mahkamah Syariah. Harapnya kerajaan menolak sebaik2nya la permintaan tu, sebab Cik Qiqi xboleh trima mereka yang tak tau mengenai hukum hakam Islam tapi mahu mengadilinya. Cukup2la dengan mereka membela di Mahkamah Agung, Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rendah tapi bukan Mahkamah Syariah. Mahkamah Syariah adalah untuk orang Islam, bukan untuk orang kafir. Harap maklum ye. Andai nak jugak, masuk la Islam, pelajari nya dengan ikhlas bukan dengan niat nak menjatuhkn Islam atau niat yang tak baik yang lain.

Kita yang Islam ni hendaklah mmpertaan kan agama kita dari dikeji dan dihina oleh agama lain kerana sesungguhnya agama Islam amat suci lagi tenang.

Wallahua'lam

5 comments:

CheQ PP JoY said...

diaorg ni keji la...mcm2 diaorg sngup wat sbb nk jatuhkn islam..ape la nk jd..=[

IMAN'S UMI said...

Betul tu Cik Qiqi, ingtkn sy yg tersilap dgr berita radio psl peguam bukan Islam tu, mmg sgt2 x setuju. Lagi satu, bukan ke FB diasaskan oleh Yahudi? (xpasti tp kwn bgtau), so itu mmg landasan utk menyesat sambil menjatuhkan Islam. Gunalah sebaik mungkin jgn smpi tersasar akidah.

CiK QiQi said...

Iman ~ iman xsalah dengar...Memang Cik Qiqi tengok brita pasal peguam tu. Cik Qiqi bukan nak ajak memusuhi bangsa kt Msia nie..cuma kadang tak puas ati tengok diorang..sengaja nak mencabar orang ISLAM...Cik Qiqi memang xleh trima.

Pasal FB tu, memang kita nie sekadar menggunakan nye tapi sebenarnya nie jalan terbaik untuk berdakwah, bole digunakan ngan sebaiknye kalau bijak menngunakan nya.

Cheqppjoy ~ Dasar Yahudi yang nak menjatuhkan Islam. Macam cara la diorang buat untuk membangkitkan kemarahan umat Islam.

ellis suriyani said...

ehem..jom dtg blog ellis..ade gamba adik LISA SURIHANI yang hot..

ellis suriyani said...

ehem..rasenye..shahir menang x malam ni?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...